Obratite pažnju

Ni ne sumnjate da imaju rok trajanja: Evo koliko često treba da menjate svakodnevne stvari!

Jeste li znali da vaš smartphone ima rok trajanja nakon kojeg prestaje raditi kako treba? To je tek jedan od predmeta koje koristite dulje nego što biste trebali i time ugrožavate zdravlje.

Enterijer
22:04h Autor:
Foto: Shutterstock

Svi imamo stvari kod kuće koje su čuvane godinama, pa čak i decenijama. Čine nam se večnima, ali većina njih zapravo je ograničena datumom isteka, nakon čega postaju beskorisne i eventualno opasne. Prikupili smo listu najčešćih predmeta u domaćinstvu koji zapravo imaju rok trajanja. Proverite jesu li ova "blaga" i u vašem domu.

 

Začini – 2 godine

 

Loše vesti za one koji vole da skupljaju retke vrste začina! Moraćete da osvežite zalihe nakon dve godine jer začini nakon nekog vremena obično izgube svojstva i ukus.

 

Šta na deklaraciji znači Upotrebiti do: Evo koliko zaista smete da koristite namirnice!

foto: Shutterstock

Patike – 6 meseci

 

Kada aktivno koristite patike, njihov sistem apsorpcije udaraca, đonovi i pete brzo se troše. Patike za trčanje moraju da se menjaju svakih 400 kilometara, a cipele za druge sportske aktivnosti nakon šest meseci redovne upotrebe.

 

Čaj u kesici – 6 meseci

 

Čak i u zatvorenoj i hermetičnoj ambalaži, kesice čaja više nisu prikladne za piće nakon šest meseci zbog mogućnosti da čaj fermentiše.

 

Sunčane naočare – 2 godine

 

Ultraljubičasti zraci imaju negativan efekat na sočivo. Nakon nekog vremena, sočiva dopuštaju da više zraka prođe. Tačan rok trajanja određuje svaki pojedini proizvođač, ali preporučuje se da promenite sunčane naočare svake dve godine.

 

Ona nikad ne baca iskorišćene kesice od čaja: Oduševiće vas kad vidite zašto! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Pasta za zube/četkica za zube – 1 godina/3 meseca

 

Četkicu za zube treba menjati svaka tri meseca, kako se ne bi pretvorila u inkubator bakterija. Pastu za zube treba čuvati najviše godinu dana nakon otvaranja. Zato, ako imate malu putnu tubu, proverite njen rok trajanja.

 

Peškiri – 3 godine

 

Osim činjenice da su mokri peškiri idealno okruženje za razvoj bakterija, često pranje jednostavno troši tkaninu. Pranje na visokim temperaturama to još nekoliko puta ubrzava. Preporučuje se da menjate peškire svake tri godine.

 

Češalj i četka za kosu – 1 godina

 

Rok trajanja prosečnog češlja ili četke je samo godinu dana, čak i ako ga čistite i perete redovno. Nakon tog perioda može da izazove perut i probleme s kosom.

 

Kućne papuče – 6 meseci

 

Papuče "žive" samo pola godine, a potom se pretvaraju u potencijalno tlo za uzgoj gljivica.

 

Šta nošenje kućnih papuča radi vašem zdravlju: Ostaćete šokirani!

foto: Shutterstock

Jastuci – do 3 godine

 

Bez obzira na vrstu punjenja, jastuk gubi oblik nakon 2 – 3 godine, a grinje ga počinju nastanjivati. Zdravo spavanje je važnije od vašeg najdražeg jastuka, zar ne?

 

Ćebe – 7 godina

 

Ćebad obično prolaze kroz iste promene kao i jastuci. Međutim, one mogu da "žive" duže – do sedam godina. Pažljivom brigom i redovnim sušenjem možete da produžite život pokrivača i do 10 godina. Nakon toga, moraćete da ga zamenite novim.

 

Dušek – do 10 godina

 

Ne zaboravite da kupite i novi dušek kad idete po novi pokrivač jer bi on takođe trebalo da se menja svakih 8 – 10 godina. Takođe, imajte na umu da dušek mora da bude okrenut svakih šest meseci, tako da se ne troši prebrzo.

 

Daska za sečenje – 3 godine

 

Menjajte ih svake tri godine. U suprotnom, one postaju dobro okruženje za bakterije. Osim toga, daske za sečenje obično gube oblik zbog vlage i noževa.

 

Opasna zaraza iz veš mašine: Ovo nikada ne smete da perete na 30 stepeni!

foto: Shutterstock

Varjače – 2 godine

 

Kašike za mešanje hrane i drugi pribor koji često dodiruje hranu treba menjati svake dve godine. To se posebno odnosi na varjače.

 

Kuhinjski sunđer – 2 nedelje

 

Period sigurne i efikasne upotrebe takvih sunđera je samo dve nedelje.

 

Smartfon – do 3 godine

 

Nažalost, čak i pametni telefoni imaju rok trajanja. Očekuje se stabilan rad novog smartfona u naredne 2 – 3 godine. Nakon toga, počeće sporije da radi s iznenadnim prekidima u svojoj aktivnosti. To se posebno odnosi na modele s ugrađenom baterijom koja ne može da se zameni.

 

10 trikova sa sirćetom: Za svaki deo vašeg domaćinstva! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs