Ne postoji osoba koja će odbiti ledene kocke. Spada u najlepše kolače, a pri svakom zalogaju se topi. U emisiji "Praktična žena" koju vodi Nataša Pavlović gostovala je blogerka Ružica Lukić koja je specijalno za tu priliku pokazala kako da na najjednostavniji način napravite čuveni kolač.
Otkrila je i trik koje će vam dosta pomoći, ne samo kod pripreme ovog kolača, nego kod raznih poslastica. Ako brašno treba da pomešate u mleko, a da vam ne ostanu grudvice, u fil ga dodajte kroz sito. Tako ćete biti sigurni da će fil biti nežan i kremast i bez grudvica.
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
Za sirup:
- 300 g šećera
- 250 ml vode
Za fil:
- 1 l mleka
- 16 kašika brašna
- 16 kašika šećera
- 250 g margarina
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- malo ulja
- malo mleka
Priprema:
- Jaja umutite penasto sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno i kakao.
- Sve vreme mutite.
- Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom.
- Pecite na 180°C oko 20 minuta.
- Šećer pomešajte sa vodom i kuvajte dok ne proključa.
- Gotovu koru ravnomerno prelijte sirupom.
- U pola litre mleka razmutite brašno, a presotalo mleko stavite da proključa.
- Kada proključa dodajte šećer i meašjte dok se ne rastopi.
- Zatim sklonite sa šporeta, pa kroz sito sipajte presotalo mleko sa brašno.
- Tako ćete se rešiti grudvica.
- Vratite na rignlu i sačekajte da prokuva, ali sve vreme mešajte.
- Dodajte margarin sobne temperature i dobro umutite.
- Premažite preko kore, a zatim prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se stegne.
- Čokoladna glazura se pravi tako što se čokolada topi sa malo mleka i malo ulja.
Savet plus: Ovakvi filovi umeju često da se osete na brašno, ali ako dodate štapić vanile u mleko (pa izvadite kad se skuva) ili 3-4 kesice vanilin šećera dok kuvate, rešićete problem. Fil će bti ukusan i mirisaće na vanilu.