ODUŠEVIĆETE SE

ANANAS TORTA: Kremasta, sočna i osvežavajuća rapsodija ukusa! (RECEPT)

Ako volite voćne torte ova torta sa ananasom je pravi izbor za vas.

Recepti
Autor:
ANANAS TORTA: Kremasta, sočna i osvežavajuća rapsodija ukusa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru:

  • 4 žumanca
  • 2 belanca
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • pola kašikice praška za pecivo

Fil:

  • 1 konzerva ananasa, veća, sa 10 kolutova ananasa
  • 2,5 dcl vode
  • 40 g gustina
  • 50 g šećera
  • i još 3 dcl slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 2 šlaga za ukrašavanje
ananas torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Belanca i 30 g šećera umutiti u čvrst sneg.
  • Žumanca i 70 g šećera penasto umutiti dok žumanca ne pobele i budu kremasta.
  • Lagano izmešati umućena belanca i žumanca, dodati lagano mešajući vanilin šećer, prosejano brašno i prašak za pecivo.
  • Peći u kalupu prečnika 20 cm., može i malo veći.
  • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
  • Čim se kora ispeče izvaditi iz kalupa, kada se malo prohladi odvojiti od papira. Hladnu koru preseći da se dobiju dve kore.

Fil:

  • Ananas ocediti od soka.
  • Odvojiti 4 kašike soka, pomešati sa gustinom i šećerom.
  • Ostatku soka dodati 2,5 dcl vode da se dobije otprilike 4 dcl tečnosti.
  • Staviti da prokuva i ukuvati gustin.
  • Skinuti sa vatre, dodati iseckanih 6 kolutova ananasa i ostaviti da se skroz ohladi.
  • Ne treba da se meša u međuvremenu.
  • Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati dobro olađen fil sa ananasom, lagano izmešati da se sjedine smese.
  • Donju koru staviti u kalup u kome se pekla kora, preliti kašiku po kašiku sa otprilike 8 kašika mleka.
  • Staviti i obruč, rasporediti fil pa staviti i gornju koru, izbockati je čačkalicom i takođe pokvasiti mlekom.
  • Prilikom stavljanja fila paziti da fil ide skroz do obruča, tako će torta biti filovana i okolo kada se izvadi iz kalupa.
  • Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se lepo ohladi i da se sjedine ukusi.
  • Ako nemate kalup filujte je obično, na tacni samo, fil je dovoljno čvrst.
  • Tortu filovati šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i dekorisati je sa preostalih 4 koluta ananasa.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs