Sastojci za koru:
- 4 žumanca
- 2 belanca
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- pola kašikice praška za pecivo
Fil:
- 1 konzerva ananasa, veća, sa 10 kolutova ananasa
- 2,5 dcl vode
- 40 g gustina
- 50 g šećera
- i još 3 dcl slatke pavlake
- 3 kašike šećera
- 2 šlaga za ukrašavanje
Priprema:
- Belanca i 30 g šećera umutiti u čvrst sneg.
- Žumanca i 70 g šećera penasto umutiti dok žumanca ne pobele i budu kremasta.
- Lagano izmešati umućena belanca i žumanca, dodati lagano mešajući vanilin šećer, prosejano brašno i prašak za pecivo.
- Peći u kalupu prečnika 20 cm., može i malo veći.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
- Čim se kora ispeče izvaditi iz kalupa, kada se malo prohladi odvojiti od papira. Hladnu koru preseći da se dobiju dve kore.
Fil:
- Ananas ocediti od soka.
- Odvojiti 4 kašike soka, pomešati sa gustinom i šećerom.
- Ostatku soka dodati 2,5 dcl vode da se dobije otprilike 4 dcl tečnosti.
- Staviti da prokuva i ukuvati gustin.
- Skinuti sa vatre, dodati iseckanih 6 kolutova ananasa i ostaviti da se skroz ohladi.
- Ne treba da se meša u međuvremenu.
- Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati dobro olađen fil sa ananasom, lagano izmešati da se sjedine smese.
- Donju koru staviti u kalup u kome se pekla kora, preliti kašiku po kašiku sa otprilike 8 kašika mleka.
- Staviti i obruč, rasporediti fil pa staviti i gornju koru, izbockati je čačkalicom i takođe pokvasiti mlekom.
- Prilikom stavljanja fila paziti da fil ide skroz do obruča, tako će torta biti filovana i okolo kada se izvadi iz kalupa.
- Ostaviti u frižider najbolje preko noći da se lepo ohladi i da se sjedine ukusi.
- Ako nemate kalup filujte je obično, na tacni samo, fil je dovoljno čvrst.
- Tortu filovati šlagom ili umućenom slatkom pavlakom i dekorisati je sa preostalih 4 koluta ananasa.