Vrsta turskog đuveča, nazvana Turli tava, predstavlja sam vrh menija na kom se nalaze specijaliteti Bliskog istoka!
Sastojci:
- 800 gr teleće krtine
- 1 plavi patlidžan
- 2 krompira
- 3 šargarepe
- 1 tikvica
- 2 zelene paprike
- 150 g boranije
- 2 paradajza
- 2 glavice luka
- 5 bamija
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- nekoliko lovorovih listova
- 2 kašike mešavine začina
- 4 čena belog luka
- pola kašike sirćeta
- ulje
- so, mleveni crni biber
Priprema:
U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti meso. Dodati sitno seckani luk. Kada meso porumeni, dodati šargarepu. Kada šargarepa omekša, dodati parčiće paprika, boranije, bamije i tikvice. Dodati i parčiće plavog patlidžana, lovorove listove, parčiće krompira i po potrebi još ulja.
Dodati sitno seckani luk i parčiće paradajza, mešavinu začina i mlevenu crvenu papriku. Posoliti, pobiberiti, naliti oko 300 ml vode, poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 15 minuta.
Skloniti sa šporeta i kutlačom sadržaj presipati u zemljani sud. Pritiskati povrće kutlačom da bude prekriveno tečnošću, a zatim peći jedan sat na 200 stepeni.
Prijatno!