Riba se svrstva među najzdravije namirnice, bogata važnim nutritivnim sastojcima, pre svega omega 3 masnim kiselinama.
Ali, kada je pripremate za jelo morate posebno voditi računa o jednoj stvari kako ne biste uništili njena korisna svojstva .
Naime, ribu nikako ne smete podgrejavati u mikrotalasnoj. Podgrevanje na ovaj način utiče na teksturu i ukus pripremljene ribe, što može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina. Prilikom izlaganja visokoj temperaturi riba će se presušiti ili čak prekuvati, a postoji mogućnost ispuštanja neprijatnog mirisa.
Testenina od tunjevine: Savršen obrok po receptu Džejmija Olivera gotov za tren oka! (RECEPT)
Ribu bi trebalo konzumirati hladnu, a ako baš morate, onda je podgrejte u rerni. Stručnjaci navode da mnoge domaćice greše jer posežu za podgrevanjem u mikrotalasnoj s obzirom na će se brže zagrejati.
Takođe, posebno bi trebalo izbegavati podgrevanje prerađene ribe jer se u njenom sastavu nalaze i hemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toploti mogu da razviju štetne toksine. Dakle, može doći do hemijskih reakcija poput oksidacije holesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuju se s razvojem srčanih oboljenja.
Pored ribe, na listi namirnica koje ne treba podgrevati u mikrotalasnoj spadaju i kuvana jaja, cvekla, krompir i pirinač.
Jelovnik: 7 recepata za ručak za 7 dana u nedelji!
(Stil.Kurir.rs)