Sastojci:
- 700 grama šargarepe
- ½ šoljice toplog mleka
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika maslaca
- 1 kašičica soka limuna
- ¼ kašike mlevenog kumina
- ¼ kašike mlevenog muškatnog oraščića
- so
- biber
Trikovi za bogovski pire krompir: Mekan, penast i bez grudvica!
Priprema:
- Šargarepu očistite, stavite u posudu za pečenje, pa obložite maslinovim uljem i začinite kuminom, muškatnim oraščićem, soli i biberom.
- U posudu za pečenje dodajte i cela 3 neočišćena čena belog luka.
- Pecite na 220 Celzijusa oko 25 minuta, odnosno dok šargarepe ne poprime laganu smeđu boju.
- Kada se šargarepe malo ohlade, uz pomoć štapnog miksera pretvorite ih u pire.
- Dodajte iz ljuske istisnuti pečeni beli luk, maslac, limunov sok i onoliko zagrejanog mleka koliko je potrebno da dobijete pire željene konzistencije – otprilike pola šoljice.
Ceo život grešimo: Evo kako se pravi najsavršeniji i najkremastiji pire krompir! (RECEPT)