Malo je ljudi koji ne vole pire krompir, ali je i malo onih koji ga pripreme bez grudvica i da bude savršeno mekan.
- Veoma je bitno da odabrete odgovarajući krompir. Gledajte da izaberete onaj s visokim udelom skroba, kao što je brašnasti krompir koji je savršen za gnečenje.
- Krompir bi uvek trebalo da seckate na jednake komade kako bi se ravnomerno skuvao.
- Stavite ih u hladnu vodu i kuvajte sve dok ne budu podjednako kuvani.
Tajna francuskih kuvara: Da bi pire krompir bio savršen, mora da sadrži ovo! (RECEPT)
Vodite računa da ih ne prekuvate!
- Kada oštar nož bez problema može da prođe krompir, to je znak da je savršeno skuvan.
- Krompir ocedite pa ga vratite u vrući lonac u kojem se kuvao.
- Dodajte mleko, pavlaku ili maslac, polako mešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Smesu pretvorite u pire uz pomoć gnječilice za krompir. Nikako ga nemojte stavljati u blender mutiti mikserom jer će se tako pretvoriti u lepljivu masu.
- Kada dodajete mleko ili pavlaku obavezno pripazite na količinu, jer sigurno ne želite da dobijete supu od krompira.
- Mleko ili pavlaku ugrejte pre dodavanja u krompir.
- Slobodno ga posolite i pobiberite, a možete se poigrati i drugim začinima poput peršuna.
Ceo život grešimo: Evo kako se pravi najsavršeniji i najkremastiji pire krompir! (RECEPT)