Pire krompir je na mnogim trpezama jedan od omiljenih priloga koji se servira uz ručak, a savršeno se slaže uz prženo meso ili gulaš.
Poznato je da su za dobar pire krompir bitna dva faktora- vrsta krompira i temperatura pripreme.
Složenac od krompira, slanine i kačkavalja: Idealan brzi ručak za celu porodicu! (RECEPT)
Kuvar Tiler Florens, sa najpoznatijeg televizijskog kanala "Chef s Food Network" koji se bavi hranom tvrdi da ga ljudi na pogrešan način spremaju.
Oguljeni i oprani krompir treba kuvati u pavlaci za kuvanje u kojem smo prethodno rastopili maslac.
Najkremastiji prilog na svetu: Zapečeni pire krompir iz rerne! (RECEPT)

- Operite, ogulite i iseckajte krompir, te ga dodajte u lonac sa pavlakom za kuvanje (cca. 0,5l)
- Dodajte i 3 kašičice maslinovog ulja i 3 kašičice maslaca
- Po želji dodajte so, začine ili beli luk
- Poklopite lonac i ostavite da se lagano krčka 20 minuta
- Procedite krompire, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuvao, i pomalo dodajte u posudu s krompirima
- Ispasirajte krompir
Tajna francuskih kuvara: Da bi pire krompir bio savršen, mora da sadrži ovo! (RECEPT)