Sastojci za cufte:
- 500 grama mlevenog mesa (po izboru)
- 75 grama pirinča
- 1 luk
- 2 jaja
- 2 kašike hlebnih mrvica
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 50 ml vode
- so
- biber
- malo sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
- 500 ml pasiranog paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 kašika šećera
- 1,5 l vode
- so
- biber
Fantastične ćufte u zatvoru: Toliko dobro da možete i pred cara da ih iznesete! (RECEPT)
Priprema:
- Luk i beli luk naseckajte sitno pa prodinstajte na zagrejanom maslinovom ulju, dodajte pirinač i tostirajte je oko 2 minuta dok ne dobije staklastu, žućkastu boju
- Sklonite i ohladite.
- U posudu stavite mleveno meso, dodajte tostirani pirinač, hlebne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmešajte rukama.
- Ostavite smesu da odstoji barem pola sata.
- Od smese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni tiganj.
- U većoj posudi zagrejte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasirani paradajz i vodu i sve dobro izmešajte.
- Dodajte šećer, so i biber pa kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Dodajte i pripremljene ćufte, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri 15-20 minuta.
- Poslužite uz pire od krompira.
Ćufte u kajmaku su ručak stvoren za gurmane: Lako se prave, a ne mogu biti ukusnije! (RECEPT)