Njihova priprema je brza i laka, a ukus neverovatan.
Danas spremamo ćufte u sosu od kajmaka i belog luka, stari recepti turskog porekla, iz sokobanjskog kraja.
U originalnom receptu, koristi se mladi sir kao za svrljiški belmuž. Ako ste strpljivi, upustite se u avanturu i polako topite sir.
Potrebni sastojci za ćufte:
- 500 gr mlevenog junećeg mesa
- 100 gr pirinča
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 5-6 češnjeva belog luka
- pola veze peršuna
- 2 kašike brašna
- so
- biber
Fantastične ćufte u zatvoru: Toliko dobro da možete i pred cara da ih iznesete! (RECEPT)
Sos:
- 250 grama kajmaka, sira ili 400 gr pavlake
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašika brašna
- so
- biber
- 2 – 3 šolje vode
Priprema:
U činiju staviti meso, jaje, sitno iseckan crni luk, pirinač, brašno, začine i peršun pa sve izmesiti i sjediniti.
Mokrim rukama oblikovati ćufte. U šerpu sipati vode i staviti da provri. Kad provri spustiti ćufte da se kuvaju. Za to vreme pripremite sos. Iseckajte crni luk, pa ga na malo ulja prodinstajte da omekša.
Grčke ćufte s janijom: Najbolje jelo s mlevenim mesom koje ćete ikad probati! (RECEPT)
Kada je luk smekšao, dodajte brašno uz mešanje i mešajte da nema grudvica. Zalijte sa 2 -3 šolje vode pa ostavite da se sve zajedno kuva.
Kada sve to provri, dodajte kajmak ili pavlaku i seckani beli luk i mešajte da se rastopi, a zatim spustite i ćufte.
Trebalo bi da ćufte budu skuvane dok se sos skuvao.
Ostavite da sve zajedno krčka još 5 minuta, dodajte začine na kraju, pa poslužite.
Možete i kratko zapeći u rerni na 180 stepeni.
Zapečene ćufte sa povrćem: Staro jelo na novi način! (RECEPT)