Juneći ili goveđi rep, karakteristično kafansko jelo, ali rado viđeno i na trpezama širom Srbije.
Sve što vam je potrebno je:
- 1,5kg junećeg-goveđeg repa
- 1/2kg šargarepe
- 5-6 listova lovora
- 3-4 cela čena belog luka, crni luk 3 glavice
- 5-6 zrna bibera
- 1/2l crnog vina (nije obavezno)
- 250g goveđe supe/može i voda/
- 3-4 kašike ulja
- 1 puna kašika brašna i aleva paprika
- so, mleveni biber
Priprema:
Rep oprati i iseći na komade, ali bolje to prepustite vašem mesaru.
Složiti ga u veći sud ili ekspres lonac. dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove, lovorov list, cele čene belog luka, seckani crni luk i zrna bibera.
Preliti bujonom od supe ili običnom vodom, ali onda pojačajte začine.
Kuvajte na tihoj vatri oko 3 sata, u ekspres loncu samo sat vremena.
Na kraju posolite i pobiberite po ukusu, pa mešajući dodajte zapršku.
Napravite zapršku kao za pasulj i prelite.
Preručite u zemljanu posudu ili pekač i zapecite oko 40 minuta, ali da saft ne ispari.
Savet: Najlepše je služiti uz kiseo kupus!
Ručak koji će vaša porodica sigurno dugo pamtiti.