Juneći ili goveđi rep, karakteristično kafansko jelo, ali rado viđeno i na trpezama širom Srbije.

Sve što vam je potrebno je:

- 1,5kg junećeg-goveđeg repa
- 1/2kg šargarepe
- 5-6 listova lovora
- 3-4 cela čena belog luka, crni luk 3 glavice
- 5-6 zrna bibera
- 1/2l crnog vina (nije obavezno)
- 250g goveđe supe/može i voda/
- 3-4 kašike ulja
- 1 puna kašika brašna i aleva paprika
- so, mleveni biber

Neopisivo dobar krompir sa pavlakom: Sjajan predlog za ručak ili večeru! (RECEPT)

devojka-secka-luk.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Rep oprati i iseći na komade, ali bolje to prepustite vašem mesaru.

Složiti ga u veći sud ili ekspres lonac. dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove, lovorov list, cele čene belog luka, seckani crni luk i zrna bibera.

Preliti bujonom od supe ili običnom vodom, ali onda pojačajte začine.

Kuvajte na tihoj vatri oko 3 sata, u ekspres loncu samo sat vremena.

Na kraju posolite i pobiberite po ukusu, pa mešajući dodajte zapršku.

Napravite zapršku kao za pasulj i prelite.

Preručite u zemljanu posudu ili pekač i zapecite oko 40 minuta, ali da saft ne ispari.

Savet: Najlepše je služiti uz kiseo kupus!

Sladak kupus bez mesa: Savršen ručak prepun vitamina! (RECEPT)

profimedia0102175887.jpg
Foto: Profimedia

Ručak koji će vaša porodica sigurno dugo pamtiti.