Vaspitanje

Ne terajte decu da govore ove tri reči: Samo ćete pogoršati stvari!

Decu ne treba prisiljavati da govore ono što ne misle, sa tim samo pogoršavate situaciju
Vaše dete & vi
16:04h Autor:
Ne terajte decu da govore ove tri reči: Samo ćete pogoršati stvari!
Foto: Shutterstock

Kada se deca svađaju ili kada dete otme nešto drugom detetu, svi roditelji se brzo trude da primire stvari i poprave štetu zahtevajući izvinjenje. “Reci da ti je žao,” prva je stvar koju će reći svojoj deci. Deca, osećajući samo obavezu bez iskrenog žaljenja kažu “žao mi je”, ali ne baš ubedljivo.

Prema istraživanju Lore Markam, dečijeg psihologa koja je napisala knjigu “Smireni roditelj, srećna braća i sestre: Kako zaustaviti borbe i odgajati prijatelje za ceo život” – prinudna izvinjenja su ta koja prave više štete nego koristi.

Ako pitate decu šta misle o toj roditeljskoj praksi, oni će biti prvi koji će vam reći da je to besmisleno:

“Kad sam ljuta, mrzim da se izvinjavam. To me samo dodatno izluđuje.”

“Ne volim kada se moj brat izvinjava samo zbog toga što naši roditelji to očekuju. Tada izgleda kao da to ne misli. To me dodatno ljuti.”

Deca im preko cele godine spavaju napolju bez obzira na kišu ili sneg: Evo zašto su oni srećni ljudi

“To lažno izvinjenje mi ništa ne znači.”

Forsiranje reči “žao mi je” i “izvini” ne samo da uči pogrešne lekcije, već uopšte ne rešava suštinski problem.

“Višedecenijsko istraživanje o vezama bilo koje vrste, pokazuje da kada se jedna osoba oseća primoranom da se izvini drugoj osobi pre nego što su on ili ona spremni, to ne pomaže pri rešavanju sukoba niti rešava suštinski problem. Verujemo da isto važi i za decu kada se radi o prijateljima, braći i sestrama,” kaže Lora Markam.

Dakle, šta umesto lažnog izvinjenja?

Koncentrišite se na razvoj komunikacije a ne na prisilna izvinjenja

Naučite decu da izraze svoje želje i potrebe, slušaju jedni druge i ako treba, tražite da ponove ono što su čuli da njihov brat kaže. Tek tada će početi da rešavaju svoje sukobe na dubljem nivou, tako da će izvinjavanje uskoro postati suvišno, ili sasvim iskreno..

Sačekajte da se ljutnja utiša

Ako vaše dete hoće da se izvinjava, slušajte mu glas. Ako i dalje zvuči ljutito, jasno recite da ne želite neiskreno izvinjenje. I da lažno “žao mi je” neće učiniti da se iko od zavađenih strana oseća bolje.

10 načina da ne razmazite dete: Pripremite ih za život!

Dozvolite deci da srede stvari na svoj način

To ne treba da zvuči kao kazna. Morate ih ohrabriti da sami smisle način na koji će se iskupiti kod brata ili sestre (možda neki crtež, popravka polomljene igračke). Ili im jednostavno recite: “Znam da ćeš naći savršen način da izgladiš nesporazum” i napustite sobu.

Budite vi primer za ispravnu komunikaciju sa ljudima

Deca uče od nas kako da komuniciraju sa ljudima i kako zvuči i izgleda kada se iskreno izvinjavamo,” piše Markamova. Ako smo mi primer bezkonfliktne komunikacije i smirenog rešavanja sukoba i deca će se ugledati na nas.

Dobar roditelj se drži ova četiri principa vaspitanja: Rezultat je poslušno dete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs