Isprobajte

Dobar roditelj se drži ova četiri principa vaspitanja: Rezultat je poslušno dete!

Tajna je u tome da se upoznate sa ova četiri principa i da ne odstupate nikada
Vaše dete & vi
20:20h Autor:
Dobar roditelj se drži ova četiri principa vaspitanja: Rezultat je poslušno dete!
Foto: Shutterstock

Disciplinovanje deteta jedan je od najznačajnijih – i najtežih – poslova koje roditelj ima. Uprkos tome, malo je onih koje su podučavali kako da ispravno disciplinuju svoje dete. Većina nas je učila „na licu mesta“, u praksi, ili smo jednostavno ponavljali ono što su naši roditelji radili kada smo mi bili deca. To, nažalost, znači da koristimo poznate metode koje nisu toliko delotvorne.

U ovom pamfletu pročitaćete četiri principa pozitivnog i efikasnog disciplinovanja, koji su razvijeni tokom godina rada sa decom i njihovim porodicama. Ovde ćete pronaći i primere koji vam mogu pomoći da navedene principe primenite u praksi.

Usmerite decu, nemojte ih kažnjavati

Princip: Cilj disciplinovanja dece jeste da ih naučimo prihvatljivom ponašanju. A deca će naučiti kako treba da se ponašaju jedino ako im kažete ili pokažete kako. Kazna deci ukazuje na to šta ne treba da rade; jedino usmeravanje i podučavanje može imati adekvatan efekat. Deca će se ponašati bolje ukoliko su motivisana nekim obećanjem ili nagradom, pre nego pretnjom da će biti kažnjena.

Praksa:

• Budite realni, jednostavno očekujte da će se dete ponašati kao dete.• Na dečje nedolično ponašanje gledajte kao na loše rasuđivanje. Ono što odrasli često vide kao neadekvatno ponašanje, zapravo je dečji pokušaj da nauče nešto o svojoj okolini.• Pokažite im primerom kako treba da se ponašaju i kako vi kontrolišete svoju ljutnju i frustraciju.

Neka vaše dete bude dobar čovek: Naučite ga ove četiri životne lekcije!

Usredite se na ono što je pozitivno

Princip: Efikasno disciplinovanje se oslanja na pozitivan odnos, pun razumevanja i poštovanja između vas i vašeg deteta. Kada razvijete ovakav odnos sa detetom, ono će biti motivisano da se lepo ponaša.

Praksa:

• Potrudite se da svom detetu svakoga dana pružite što više „pozitivnih“ emocija – poput zagrljaja, ohrabrenja, pohvala – kao i da pokažete što manje „negativnih“ – poput vikanja, ovlašnog udaranja po guzi ili posramljivanja – koliko god je moguće*.• Kada se vaše dete ponaša lepo, pohvalite ga, jer ćete ga tako najbolje motivisati.

Budite spremni

Princip: Kako biste efikasno disciplinovali svoje dete, ključno je da mu prethodno ukažete na to šta je lepo ponašanje i koja su vaša očekivanja. Drugim rečima, posao roditelja kada je reč o disciplinovanju deteta ne sastoji se samo od vaše reakcije na njihovo nedolično ponašanje. Deci morate vrlo jasno staviti do znanja kako očekujete da se ponašaju u određenim situacijama. Ovakvi razgovori mogu da preduprede dečje loše ponašanje.

Praksa:

• Ustanovite nekoliko važnih, ali razumnih ograničenja i smernica za decu, i objasnite im kako treba da se ponašaju. Imajte na umu da ćete objašnjenja morati da ponovite nekoliko puta tokom vremena kako biste bili sigurni da ih vaše dete razume i prihvata.• Stvorite okruženje u kom se dete oseća sigurno. Uklonite sve što ga čini nesigurnim. Bebe i mala deca uvek moraju biti pod nadzorom odraslih.

Dom je tamo gde je moja majka: Najlepše izreke o mamama!

Budite dosledni

Princip: Deca će napredovati ukoliko budete dosledni. Kako stvari mogu da predvide i sigurni su u to kako se odvijaju, deca će se ponašati na onaj način koji je u prošlosti već „radio“. Kada je život nepredvidiv i nesiguran, deca ne znaju šta da očekuju i ne mogu da se oslone na svoje prethodno iskustvo, pa ne znaju ni kako da se ponašaju. Ako deci obezbedite poznato okruženje, ona će primeniti ono što su naučila o tome šta je prikladno, a šta neprikladno ponašanje u datoj situaciji i datom kontekstu.

Praksa:

• Uvek budite dosledni i sprovedite nagradu ili kaznu koju ste prethodno ustanovili.• Ako je dete svojim lepim ponašanjem zaslužilo nagradu, nemojte im je uskratiti jer su se potom ponašala loše.• Ustanovite rutinu za svoje dete. Kada god je to moguće, potrebno je da znaju kada jedu, kada uče i kada je vreme za spavanje.

Doskočite dečijem kenjkanju: 4 proverene metode koje sigurno deluju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs