Pokušajte

Doskočite dečijem kenjkanju: 4 proverene metode koje sigurno deluju!

Priznajte da vas najviše nervira kada vam dete kenjka i cvili i moli, e to su momenti gde se testira roditeljstvo
Vaše dete & vi
00:58h Autor:
Doskočite dečijem kenjkanju: 4 proverene metode koje sigurno deluju!
Foto: Shutterstock

Najčešće pitanje koje roditelji postavljaju stručnim licima tiče se detinjeg zanovetanja, kenjkanja, rečju – džangrizavosti.

Oću pa oću, neću pa neću“… i sve tako dok ili ne popustite ili ne dreknete. Ne zaboravite – deca rade on što dovodi do željenog rezultata. Koji ona žele. Ako vam dete uporno i neumoljivo nešto traži, ili vas beskrajno moli, znači da to ima nekog efekta, odnosno znači da je upravo na taj način dobilo ili dobija ono što traži.

A može da traži razne stvari: od nove igračke do roditeljske pažnje. Šta činiti? Navešćemo nekoliko preporuka, a vi isprobajte, odaberite i proverite šta je u vašem slučaju najbolje.

1. Uzmite dete u krilo ili ga zagrlite i pitajte ga: „Da li želiš da budem malo s tobom?“ Ne pominjite ništa u vezi s onim zbog čega trenutno kenjka i… Samo mu pokažite nežnost.

Super trikovi za svakog roditelja: Kako da vas dete posluša iz prve!

2. Recite: „Ne razumem šta želiš kada se tako ponašaš. Hajde da se smirimo pa da mi lepo ispričaš šta želiš.“ Ako dete nema nameru da se smiri, upozorite ga: „Ja tebe volim i moraću da izađem iz sobe pošto vidim da ne možeš da se smiriš kada sam ja tu. Sigurno ćeš se lakše smiriti kada ostaneš nasamo“. Ako se dete ne smiruje – izađite iz sobe. Budite blagi i nepokolebljivi.

3. Ako održavate tzv. porodične sednice, onda recite detetu: „Tvoje pitanje stavljamo na dnevni red na sledećem zasedanju i svi ćemo ga zajedno rešiti.“

4. Uradite nešto neočekivano i smešno. Na primer, lezite na pod, počnite da udarate nogama i rukama i da vičete: „Aaaaaa! Hoću to i to…“ Ili recite: „Evo ide strašni džin, sad će svu decu što kenjkaju golicati dok se ne upiške od smeha.“ Ako se dete zasmejalo – uspeli ste.

Stariji brat i mlađa sestra: 9 stvari koje ih povezuju do kraja života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs