OPrez

Roditelji male dece budite oprezni: Obratite pažnju na ovih 9 potencijalno opasnih situacija!

Leto je kao stvoreno za zabavu i za užitke na suncu, ali, iako možemo dobro da se zabavimo, leto i sunce donose i neke opasnosti za bebe.

Vaše dete & vi
15:33h Autor:
Roditelji male dece budite oprezni: Obratite pažnju na ovih 9 potencijalno opasnih situacija!
Foto: Shutterstock

Na ovih 9 opasnosti treba da pripaziti kako biste mogli da uživate u svemu što leto pruža: 1. Sunce i krema za sunčanje Iako verovatno već znate koliko je važno da zaštitite bebinu kožu od sunca, možda ne shvatate koliko je ona osetljiva na kreme za sunčanje. Za bebe mlađe od 6 meseci je najbolje samo izbegavati izlaganje suncu. Kad ste na suncu, koristite kape za sunce i suncobrane. Ako morate, u redu je namazati bebu kremom za sunčanje na izložena područja kože bebe mlađe od 6 meseci, poput lica i zadnjeg dela ruke, vrhova ušiju i vrhova stopala. Za bebe starije od 6 meseci možete da koristite kremu za sunčanje na bilo kojem području izložene kože - samo koristite onu koja je napravljena za bebe. Obavezno kremu prvo testirajte na malom području bebine kože, a ako se razvije osip, nazovite svog lekara. Bez obzira na starost vašeg deteta važno je izbegavati direktnu sunčevu svetlost, posebno između 10 i 16 sati kad je sunce najjače. 2. Visoke temperature Kad je napolju prevruće, važno je ograničiti koliko vremena provodite izvan kuće s detetom. Odlazak s bebom u šetnju sat vremena ili više je u redu, sve dok ostanete u hladu (ili beba bude ispod kišobrana). Ali ako planirate ceo dan da budete na bazenu ili na plaži, savetuje se da beba bude ili u zatvorenom prostoru ili u hladu. Bebe i deca su posebno osetljivi na toplotni udar i visoke temperature, pogotovo ako nisu navikli na toplo vreme.

3. Bazeni za decu Bazeni za decu i bebe ipak nisu sasvim sigurni za njih. Nemojte pomisliti da to što u bazenu ima premalo vode da možete bebu ostaviti da se brčka. Budite uvek na oprezu i kraj bebe. 4. Biljke Trava može da izgleda kao mekano, sigurno mesto za bebe, ali postoje dve glavne stvari na koje treba da obratite pažnju. Biljke su vodeći uzrok trovanja dece, a bebe će u usta staviti gotovo sve. Obavezno uklonite ili ogradite sve otrovne biljke. Raspirajte se koje otrovne biljake se nalaze u mestu u kom živite. Druga velika opasnost u vašem dvorištu su pesticidi i herbicidi koji se prskaju kako bi se uništio korov i uklonile štetočine sa biljaka. Ne dopustite bebi da se igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je poprskano.

5. Sprej za komarce Nemojte koristiti sredstva protiv insekata kod beba mlađih od 2 meseca. Bez obzira na starost deteta, izbegavajte proizvode koji u kombinaciji imaju DEET i kremu za sunčanje. DEET može da učini SPF manje delotvornim, a SPF treba da se nanosi svaka dva sata, dok se DEET sprejevi uglavnom ne bi trebalo tako često da se nanose. Kada primenjujete sredstvo protiv insekata, imajte na umu ove savete: - Morate biti napolju na otvorenom - Raspršite ga sebi u ruke, a zatim ga utrljajte po bebi - Ne prskajte po detetovom licu ili blizu njega (posebno oko usta ili očiju) - Izbegavajte posekotine ili nadraženu kožu - Operite dečju kožu sapunom i vodom nakon što uđete unutra Saveti kako se zaštiti od komaraca: 1. Izbegavajte područja na kojima komarci imaju tendenciju da budu (poput cveća i stajaće vode) 2. Upotrebite mrežicu preko kolica ili nosača za bebe 3. Ne koristite na bebi mirisne sapune, parfeme ili sprejeve za kosu 4. U večernjim satima, kada su komarci najnaporniji, prekrijte bebina kolica ili krevetić kako biste sprečili ujede od komaraca.

7. Otvoreni prozori Da, lepo je uživati ​​u letnjim povetarcima. Ali možda ne shvatate da je lako čak bebama da se prevrću, mašu, guraju ili otpužu kroz otvoreni prozor. Ugradite zaštitu na prozore u blizini stolova za presvlačenje, krevetića i bilo kojeg drugog mesta s kojeg beba može da otpuže. 8. Previše vode Verovali ili ne, dehidracija nije veliki rizik za bebe leti. Bebe će vas obavestiti kada su žedne ili gladne. Nakon što dete počne da jede čvrstu hranu, možete početi da detetu dajete vodu, ali bebama mlađim od 12 meseci potrebno je samo nekoliko gutljaja tu i tamo, prenosi 24sata.hr. 9. Nesigurni kreveti Ako putujete automobilom na letni odmor ili idete u posetu baki i deki, obavezno ponesite prenosni krevetac. Nemojte stavljati bebu sa sobom u krevet jer veoma lako možete da se naslonite u snu na nju ili ona nesvesno može da prevrne jastuk preko sebe, a tako postoji rizik da se uguši. U bebinom krevecu ne sme da bude igračaka, morate da imate što manje stvari. Ne preporučuje se pokrivač za bebe mlađe od 12 meseci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs