Pravi savet

Doktor Komarovski: Ako želite da vam dete bude zdravo, pridržavajte se ovoga!

Odlični saveti ruskog pedijatra za zimske dane

Vaše dete & vi
12:22h Autor:
Doktor Komarovski: Ako želite da vam dete bude zdravo, pridržavajte se ovoga!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Доктор Комаровский

Doktor Jevgenij Komarovskim, pedijatar, edukuje roditelje na teritoriji celog bivšeg SSSR-a. Teme koje obrađuje su raznovrsne, od uređenja sobe, preko svih mogućih roditeljskih strepnji, dečjih bolesti, životnih situacija sve do udara groma.

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug. Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo. (Otkuda onolika deca po tržnim centrima?)

"Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmeh."

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

"Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus", kaže on.

Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gde hrle u igraonicu "pošto je napolju hladno". Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti:

"Danas nismo bili napolju."

"Zašto?"

"Paaaa, hladno je."

Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku "maltretiranje deteta" ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dete lepo obučeno pa ne može napolje.

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

1. Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

2. Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

3. Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

Držite se ovih granica“, kaže on, „ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte!

4. Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u GSP-u).

5. Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom.

Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se poslednjih godina sve češće nose maske (odbijam da zamislim decu pod maskama kako čilo trčkaraju u tržnom centru!). Maska, međutim, ne spasava zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav.

"Masku nosi oboleli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost."

I veoma važna napomena dr Komarovskog: "Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije. Verovatnoću obolevanja od virusne infekcije umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmeh i vedro raspoloženje."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs