Zlu ne trebalo

Sprečite prehladu kod dece: Narodni lek koji leči za jedan dan! (RECEPT)

Sezona gripe i prehlade je u toku. Najteže nam pada kada se deca razbole, pa vam stoga donosimo recepte za narodne lekove koji sprečavaju prve znake prehlade i virusa

Saveti stručnjaka
15:25h Autor:
Sprečite prehladu kod dece: Narodni lek koji leči za jedan dan! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Beli luk i mleko

Beli luk efikasno pomaže u suzbijanju prehlade, kašlja, visoke groznice i upale grla. Sitno iseckajte 3 čena belog luka, pola glavice crnog luka i dodajte sve to u litar mleka. Kuvajte dok luk omekša, a zatim uklonite sa šporeta i procedite. Dodajte malo meda i dajte detetu da popije dok je još toplo.

Sok od ananasa

Ananas sadrži element zvan bromelain, koji ima snažna protivupalna svojstva. Sok od ananasa može smanjiti sluz u grlu, a može da olakša i kažalj. Ako je prehlada jaka dodajte ovom soku i sok od đumbira i malo meda. Pre nego što detetu date sok od ananasa, proverite da li alergično na ovo voće.

Medni oblog

Ovo je veoma moćan i efikasan lek koji se lako pravi. Na malo brašna stavite kašiku meda, malo maslinovog ulja i kašičicu đumbira u prahu. Sve to izmešajte, stavite na salvetu i privijte na dečija prsa. Ovu oblogu stavite 3 sata pre nego dete pošaljete na spavanje.

Zlatno mleko

Kurkumino ili zlatno mleko je prirodni lek protiv prehlade i kašlja koji je došao iz Indije. Ovaj lek je poznat po antiseptičkim svojstvima. A pravi se tako što se mleko zagreje i njemu se doda kašičica kurkume u prahu. Dobro promešajte pa dajte detetu da pije pre spavanja.

Obloge od soli

Zagrejte malo morske soli u tavi ili u mikrotalasnoj. Zatim nanesite ovu so na dečje tabane i omotajte zavoj preko toga. Ostavite oblog dok se so ne ohladi, a zatim uklonite sve i vratite tople čarape na noge.

Slana voda

Grgoljenje slane vode može ublažiti simptome grlobolje. Sve što treba da uradite je da dodate 1/4 kašičice soli u čašu mlake vode i promešajte da se rastopi. Rastvoru možete dodati i kašičicu sode bikarbone. Sve to izmešajte i dajte detetu da grgolji u ustima, a zatim ispljune.

Vreo tuš

Para u kupatilu izazvana vrelim tušem može ublažiti noćni kašalj, jer razgrađuje sluz. Pustite da vruća voda ide neko vreme kako bi se stvorila para, a zatim uvedite dete u kupatilo i pustite ga da se istušira. Za bolje rezultate dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa.

Banana + voda + med

Ovaj lek ublažava bronhitis. Prokuvajte malo vode, a zatim ogulite bananu i napravite pire od nje. Vrelu vodu prelijte preko banane i ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim dodajte kašiku meda i dajte detetu oko 100 ml 4 puta dnevno.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs