Obavezno

7 vrsta voća i povrća koje morate jesti u decembru: Ako želite dobar imunitet!

Tokom hladnih dana, telu nedostaju vitamini i minerali, koje smo leti dobijali iz svežeg voća i povrća.

Fitnes & Nutricija
Autor:
7 vrsta voća i povrća koje morate jesti u decembru: Ako želite dobar imunitet!
Foto: Shutterstock

Tokom decembra koža nam postaje suva, a imunitet opada. Ali ukoliko budete u decembru konzumirali ove proizvode, možete da sačuvate zdravlje:

Kivi

Ovo je neverovatno zdravo i ukusno voće koje se na policama pojavljuje u kasnu jesen i ranu zimu. Sadrži visok nivo vitamina C, vlakna i nezamenljive mikroelemente. Nutricionisti kažu da kivi ima čudesna svojstva: normalizuje rad srca, sprečava razvoj raka, jača imuni sistem i normalizuje stanje bubrega.

Praziluk

Praziluk je pravo skladište hranljivih sastojaka. Sadrži vitamine C, E, B1, B2, karoten, kalijum, gvožđe i magnezijum. Zbog svega ovoga, praziluk je pravi anti-inflamatorni lek. Pomaže kod probavnih smetnji i prehlade. Zimi nas štiti od virusa i bakterija.

Peršun

List i koren peršuna su izuzetno lekoviti, jer pomažu u eliminaciji otrova iz organizma, ali i u poboljšavanju imuniteta. Sprečavaju srčane bolesti. Smatra se da koren peršuna smiruje živce, a da list peršuna čisti bubrege.

Mandarine

Mandarine su omiljeno voće tokom zimskih dana. Bogate su vitaminima C, K, E, B1, B2, D, dok imaju i antiokaditivno i imunostimulirajuće svojstvo.

Brusnica

Brusnica pomaže u borbi protiv prehlade, jača imunitet, poboljšava raspoloženje. Može se koristiti sveža i sušena, u obliku džema, pa čak i kao sos. Smatra se nezamenljivim lekom za upalu mokraćnih kanala i lečenje ešerihije.

Cvekla

Iako nije zimsko povrće, u ovo doba godine morate da nabavite cveklu. Ovo povrće je bogato vitaminima koji su neophodni u borbi protiv prehlade i niskog imuniteta. Osobe koje imaju problema sa anemijom, moraju svakodnevno jesti cveklu. Ona je odličan čistač jetre, ali i pomaže osobama koje pate od hipertenzije.

Repa

Repa je potcenjeno i zaboravljeno povrće. Repa sadrži veliku količinu vitamina C, a može potpuno zameniti citruse. Osim toga ona je izuzetno dijetalna, pomaže kod održavanja telesne težine i metaboličkih procesa u organizmu. Izuzetno je lekovita i preporučuje se starijim ljudima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs