OPREZ

Svi ih činimo, a toga nismo ni svesni: Ove navike samo pogoršavaju prehladu!

Mnogi ljudi prave iste greške i na taj način samo prolongiraju ovo stanje

Medicina
Autor:
Foto: Shuterstock

Prehlada ne bi trebalada traje duže od dve nedelje ukoliko vodite računa o sebi na pravi način. Ukoliko se ponašate neodgovorno, ovo stanje može da potraje znatno duže. 

 

Ove greške verovatno pravite, a niste ni svesni koliko odmažu u ovom periodu: 

 

Ignorišete prhladu

 

Ukoliko se ne pridržavate saveta lekara i ne odležite taj period kada ste prehlađeni samo ćete prolongirati ovo stanje. Lekari se slažu da je ovo uobičajena greška koju mnogi pacijenti čine. Ignorisanje prehlade samo produžava period bolesti. 

 

Rano uočavanje simptoma i odlazak kod lekara može znatno da smanji trajanje ovog neprijatnog stanja.

Uzimate antibiotike na svoju ruku 

 

Jedino ukoliko imate bakterijsku infekciju, antibiotici su neophodini. U svim ostali slučajevima oni vam neče biti potrebni. Virusi ne reaguju na njih, a uzimanjem ovih lekova bez potrebe ćete stvoriti imunitet. 

 

Ukoliko je reč o prehladi rešite je lekovima koji su njima i namenjeni. 

 

Ignorišete osećaj umora

 

Kada nas napadnu virusi ili grip, normalna pojav je i umor. U ovom periodu kvalitetan san i odmor su od presudnog značaja. Spavanje pomaže telu da se odbrani i lakše oporavi od bakterija.

Duvanski dim

 

Ukoliko ste pušač bilo bi dobro da se suzdržite od konzumiranja cigareta u ovom periodu, jer one pogoršavaju simptome gripa i prehlade. Takođe se preporučuje izbegavanje zadimljenih prostorija. 

 

Izbegavate fizičku aktivnost 

 

Zabluda je da treba biti fizički neaktivan tokom prehlade. Vežbanjem se telo brže oslobađa bakterija. Ukoliko niste u stanju da odradite ceo trening  dobrodošla je i lagana šetnja od 15 minuta. 

 

(stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...