MOĆNA BILJKA

Sva lekovita svojstva žalfije: Moćni prirodni antibiotik i lek za ženske bolesti!

Žalfija se koristi od davnina, a sigurno niste znali za sva njena lekovita svojstva

Nega
20:57h Autor:
Sva lekovita svojstva žalfije: Moćni prirodni antibiotik i lek za ženske bolesti!
Foto: Shuterstock

Za žalfiju često kažu da je lek za celo telo. Može da se koristi i za oralnu ali i za spoljašnju namenu. Od nje se prave obloge, ali se može konzumirati i kao čaj ili u obliku ulja.

Žalfija je stimulans, diuretik, podstiče izbacivanje vode iz tela i ekspektorans, sredstvo za iskašljavanje, ima anti-inflamatorno (protiv-upalno), antioksidantno i antimikrobno svojstvo, a takođe služi i kao pojačivač apetita.

Zbog ovih karakteristika žalfije, čaj od žalfije pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Antioksidantni efekti žalfije

Antioksidansi deluju protiv slobodnih radikala i drugih toksina iz životne sredine, kao što su dim i pesticidi, u telu. Antioksidansi sprečavaju da slobodni radikali napadnu tkiva, sprečavaju znakove preranog starenja i rizik od mnogih bolesti, kao što su rak i srčana oboljenja, a čaj od žalfije je moćan izvor antioksidanata.

Oftalmolog Aleksandar Vezin: Evo zašto danas svi imamo dioptriju i kako zaustaviti slabljenje vida! (VIDEO)

Žalfija kao lek za telo

Žalfija stimuliše centralni nervni sistem i digestivni trakt. Odlična je kod snižavanja telesne temperature. Osim toga prirodni je pročišćivač krvi.

Uspešno smanjuje glavobolje i napetost.

Odličan saveznik u borbi protiv kandide

Kandida je gljivica koja se prirodno nalazi u našem organizmu, međutim, problem nastaje kada se ona umnoži, pa u tom slučaju nastaje ozbiljna gljivična infekcija. Žalfija u sebi sadrži svojstva koja se bore protiv ove infekcije.

U slučaju da se kandda nastanila u crevima preporučuje se konzumiranje čaja, dok se kod vaginalne infekcije koristi za spoljašnje ispiranje. Možete dodati i 2 kapi ulja čajevca za efikasnije delovanje.

Spas od prekomernog znojenja

Čaj će eliminisati sve neprijatne mirise bolje od bilo kog dezodoransa. Osim što eliminiše neprijatne mirise, on i smanjuje samo znojenje.

Kašalj drži pod kontrolom

Žalfija i lovor protiv kašlja su odlična kombinacija, a primenjuju se u obliku sirupa.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

8 prstohvata žalfije

3 lovorova lista

200 g šećera

300 ml vode

Priprema:

Upržite šećer dok se ne istopi i poprimi tamno smeđu boju (kao karamela). Zatim u ovo dodajte 300 ml vode i mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi u vodi. Zatim treba da dodate žalfiju i lovorove listove. Dobijenu smesu kuvajte 10-ak minuta. Sačekajte da se ohladi, pa je procedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate 3 puta dnevno po 1 supenu kašiku.

Dugo sedenje, stajanje i hodanje uništava kičmu: Najefikasnija terapija koju možete raditi sami kod kuće!

Žalfija kao lek za kožu

Žalfija čini kožu zdravom i negovanom, jer sadrži korisna jedinjenja biljnog porekla, eterična ulja i vitamine.

Antioksidansi u žalfiji usporavaju znakove starenja kao što su bore, fine linije i staračke fleke. Ovi antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala koji oštećuju njene ćelije, izazivajući prerano starenje kože.

Žalfija sadrži kalcijum i vitamin A, koji štite kožu od slobodnih radikala i pomažu u regeneraciji ćelija, odlažući i smanjujući pojavu bora na licu.

Ulje žalfije se koristi kao prirodan tonik za regulisanje proizvodnje sebuma (masnoće) kod masne kože.

Recept za brzo mršavljenje: Umesto večere, pojedite ovo! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs