Zdravlje je bitno

Hranom do zdrave trudnoće: Ove namirnice su OBAVEZNE, a ove ne smete nikako jesti!

Ishrana bitno utiče na vaše i zdravlje vaše bebe

Trudnoća
Autor:
Hranom do zdrave trudnoće: Ove namirnice su OBAVEZNE, a ove ne smete nikako jesti!
Foto: Shutterstock

Pravilno se hraniti tokom trudnoće jedan je od imperativa, kada je u pitanju zdravlje trudnice i ploda. Organizmu žene je tokom trudnoće potrebna veće količina nutrijenata, vitamina i minerala, a veoma je važno to koje namirnice je neophodno unositi da bi se ostvario taj balans, a koje bi trebalo izbegavati ili ih ne uzimati nikako.

Eksperti tvrde da je telu tokom trudnoće potrebno dodatnih 350 do 400 kalorija dnevno i da je unos hrane preko toga nepotreban, čak i kontraproduktivan, jer može dovesti do brojih problema poput dijabeta ili prekomerne telesne težine.

Pravilan izbor ishrane tokom devet meseci je od vitalnog značaja, kako za razvoj bebe, tako i za zdravlje trudnice tokom trudnoće, ali i u pospartalnom periodu. Zbog toga stručnjaci savetuju koju hranu je dobro, a koju ne – uzimati tokom perioda trudnoće.

Evo nekih od namirnica koje biste obavezno trebali da unosite u toku perioda trudnoće.

Riba

Riba je važan izvor vitamina D i omega 3 masnih kiselina, bitnih za održavanje brojnih važnih procesa u organizmu. Vitamin D neizostavan deo imunološkog sistema i bitno utiče na koštano-skeletnu strukturu. Riba koja sadrži najveću koncentraciju ovih sastojaka su losos i tuna, ali trudnica se savetuje da unos ribe, ipak, svedu na dva puta nedeljno, jer morska riba, zbog globalnog zagađenja, može sadržati teške metale poput žive.

Zeleno povrće

Spanać, brokoli, zelena salata, blitva, kelj, izvor su brojih vitamina i minerala, poput vitamina C, A i K, kalcijuma i gvožđa. Zeleno lisnato povrće bogato je i folnom kiselinom, koja ima presudnu ulogu u sprečavanju nekih urođenih anomalija kod ploda, kakva je recimo defekt neuralne cevi. Pored zelenog povrća, folnom kiselinom bogate su još i špargla, pasulj, sočivo, orasi i pomorandže.

Namirnice bogate beta-karotenom

Beta-karoten je prirodni izvor vitamina A i veoma jak antioksidans, koji daje podršku imunološkom sistemu i štiti ćelije od oštećenja, što je veoma važno tokom trudnoće. Namirnice bogate beta-karotenom su šargarepa, bundeva, paradajz, dinja, kajsija, batat (slatki krompir). Žuto-narandžasta boja voća i povrća potiče od beta-karotena, pa što je boja izraženija, to je namirnica bogatija sadržajem istog.

Bobičasto voće

Ovo voće u koje spadaju jagode, kupine, maline, borovnice, brusnice i ribizle bogato je zdravim ugljenim hidratima, vitaminom C, koji je važan u apsorbciji gvožđa u organizmu, koje ima tendenciju da opada tokom trudnoće, kao i vlaknima koja su važna za pravilan rad digestivnog sistema i probavu. Takođe, ovo voće sadrži dobre šećere i neće uticati na nivo šećera u krvi tokom trudnoće, a obezbediće organizmu potrebnu odbranu od infekcija, kao i energiju.

Jaja

Jaja su nezamenjiv deo ishrane kod ljudi, pa tako i kod trudnica. Ona sadrže male količine gotovo svih hranjivih materija koje su porebne za pravilno funkcionisanje organizma. Važan su izvor proteina, koji su zaduženi za vitalnost i snagu mišića, a obiluju i velikim brojem vitamina i minerala.

Masnoće

Unos masnoća kod trudnica trebalo bi da iznosi oko 30 procenata ukupnog nutritivnog dnevnog unosa. Međutim, nisu sve masti dobre, pa je tako naučna studija iz SAD-a potvrdila da visok unos masnoća može prouzrokovati pojavu insulinske rezistencije i djabetesa kod ploda. Sa druge strane, dobre masnoće kakve su mononezasićene i omega 3 masne kiseline itekao su dobre i neophodne u ishrani trudnica. Namirnice bogate ovim masnoćama su maslinovo ulje, orašasti plodovi, semenke, susamovo ulje i avokado.

Drugu stranu ove liste ćine namirnice koje bi trudnice trebalo da izbegavaju, svedu na minimum ili potpuno izbace iz ishrane jer mogu biti štetne za njihovo i zdravlje ploda.

Nepasterizovani mlečni proizvodi

Sirevi kao što su feta, kozji sir, bri, gorgonzola, kamamber proizvode se od nepastrizovanog mleka i zbog toga mogu sadržati bakteriju listeriju, koja se, inače, pasterizacijom uništava. Ova bakterija je veoma opasna jer može dovesti do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. To svakako ne znači da su sirevi zabranjeni u trudnoći, već da treba obratiti pažnju da budu napravljeni od pasterizovanog mleka.

Živo meso

Termički neobrađeno meso može sadržati određene bakterije koje mogu dovesti do posledica po zdravlje i u trudnoći treba izbegavati konzumaciju sirovog mesa u jelima kakv je na primer tatar biftek. Takođe, nije preporučljivo jesti mesne prerađevine poput viršli, kobasica i paštete jer sadrže visoke nivoe aditiva i konzervanasa, kao i veštačkih boja i aroma, koji su veoma štetni.

Suši

Suši je jelo koje se pravi od termički neobrađene morske ribe i može sadržaiti u sebi brojne bakterije ili parazite. U slučaju zaraze parazitom iz žive ribe, lečenje u trudnoći može biti veoma komplikovano i sa posledicama. Ukoliko baš ne možete da odolite sušiju, onaj napravljen u tempuri (termički obrađen) je svakao značajno bezbedniji.

Koncentrovani šećer

Koncentrovani šečer je inače veoma štetan, a pojačan unos namirnica sa šećerom koncentrovanog porekla kao što su čokolada, razne vrste keksa, sladoledi, bombone, gazirani sokovi, mogu dovesti do povećanja rizika od pojave dijabetesa u toku trudnoće, a ovi nisu dobri ni za zdravlje bebe. Preporučuje se da potrebne šećere uzimate iz prirodnih izvora kakvi su sveže voće i povrće, ali to svakako ne znači da s vremena na vreme sebe ne smete da počastite štanglicom čokolade ili kuglom omiljenog sladoleda, pod uslovom da u tome budete zaista umereni.

Kafa

Jedan od omiljenih napitaka mnogih žena, prema studijama se, pokazao kao štetan u periodu trudnoće, pogotovo ukoliko se unosi u većim količinama (dve i više kafa dnevno). Naučnici tvrde da kofein iz kafe, ukoliko se unosi u prekomernim količinama, nosi rizik od pobačaja ili prevemenog porođaja. Ograničite unos kafe na jednu šoljicu dnevno i to je sasvim u redu, tvrde stručnjaci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs