Trudnice, pažnja!

Šta je preeklampsija i koliko je opasna po vas i vašu bebu?

Stanje koje sve trudnice moraju shvatiti veoma ozbiljno

Trudnoća
Autor:
Šta je preeklampsija i koliko je opasna po vas i vašu bebu?
Foto: Shutterstock

Preeklampsija je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći i to najčešće u drugoj polovini trudnoće. Ovo stanje karakterišu izrazito visok krvi pritisak, otoci ekstremiteta i lica, problimi sa radom jetre i bubrega trudnice i anemija.

Kod blažeg oblika preeklampsije prisutni su uglavnom umereno pivišen krvni pritisak i otoci, dok se kod teže kliničke slike ispoljavaju i simptomi poput otežanog rada bubrega i jetre, nekontrolisano visok krvni pritisak i anemija.

Do preeklampsije najčešće dolazi u drugom trimestru trudnoće, između 14 i 26 gestacijske nedelje, ali nije redak slučaj da se ona pojavi i u kasnijem delu trećeg trimestra, oko 34 gestacijske nedelje i to je takozvana kasna preeklampsija. Uzrok pojave ovog stanja je nepoznat, ali povezuje se sa preopterećenjem organizma za vreme trudnoće.

Rana preeklampsija, do koje dolazi u drugom trimestru trudnoće po kliničkoj slici je uglavnom težeg oblika i zahteva u velikom broju slučajeva prevremeni porođaj, kako bi se zaštitio, pre svega, život majke koji je značajno ugrožen ovim stanjem. Kod rane preeklapsije veoma je važna brza detekcija i dijagnostika, jer je ovo stanje veoma progresivno i može imati fatalne posledice po život trudnice i bebe.

Simptomi preeklampsije variraju, pa tako većina trudnica neće iskusiti druge simptome osim blago povišenog krvnog pritiska i povećane koncentracije proteina u urinu. Kod ovih slučajeva nema razloga za paniku, ali je veoma bitno da trudnica sa ovim siptomima prijavi svom ginekologu senzacije koje ima i da bude pod konstantnim nadzorom lekara, pogotovo u toku trećeg trimestra trudnoće.

Pored povišenog krvnog pritiska siptomi koji karakterišu preeklampsiju su još i uporna glavobolja, migrena, zamućen vid, oskudno mokrenje, nevoljni trzaji tela, gubitak svesti. Važno je da se trudnice koje osete ove simptome ODMAH jave svom lekaru, koji će naložiti dalja ispitivanja i analize.

Ono što je veoma bitno pomenuti jeste da je preeklampsija jedan od vodećih uzroka smrti majke i ploda. S obzirom na ovakav rizik, informisanje, redovne posete lekaru i kontrolni pregledi su od vitalnog značaja. Ukoliko se preeklampsija ne detektuje i ne tretira može doći do veoma ozbiljnih posledica kao što su oslabljen rad srca, moždani udar, otkazivanja bubrega, oslabljenog rada jetre, edema pluća, slepila i najteže posledice – smrti majke i ploda.

Takođe, potrebno je dodati da usled preeklampsije može doći do razvoja takozvanog HELLP sindroma, koji se manifestuje izraenom teškom anemijom do koje dolazi raspadanjem crvenih krvnih zrnaca, povećanjem koncentracije enzima jetre, padom broja trobocita i drugo.

Najčešći simptomi HELLP sindroma su: jak bol u gornjem delu stomaka, mučnina, povraćanje, uporna dijareja i jako povišen krvni pritisak. U slučaju pojave ovih simptoma neophodno je da se buduća mama bez odlaganja javi svom ginekologu.

Veoma je važno da trudnice imaju svest o tome koliko je preeklampsija ozbiljno i potencijano opasno stanje i da ukoliko se dijagnostifikuje na vreme može da se tretira adekvatnom terapijom ili i težim slučajevima prekidom trudnoće, kako bi se spasio život majke i deteta, ukoliko je to moguće (zavisi od zrelosti ploda i mogućnosti da preživi prevremeni porođaj).

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs