ovo je neverovatno!

5 STANOVA NAJPOZNATIJIH MODNIH DIZAJNERA KOJI ŽIVE U NJUJORKU: Ovako izgleda kada živiš na vrhu sveta! (FOTO)

Oni su diktirali svetsku modu, njihovom stilu se veruje i kada su u pitanju haljine ali i dizajn enterijera. Pogledajte 5 najlepših stanova u Njujorku u kojem žive ili su živeli najpoznatiji modni dizajneri.

Enterijer
12:51h Autor:
5 STANOVA NAJPOZNATIJIH MODNIH DIZAJNERA KOJI ŽIVE U NJUJORKU: Ovako izgleda kada živiš na vrhu sveta! (FOTO)
Dona Karan, Roj Halson, Dajan von Furstenberg, Foto: Profimedia

1. HALSTON

Halston je redefinisao ulogu američke modne zvezde. Bio je neodoljiv za medije, mešao je visoku modu sa uličnim stilom, proizvodio je parfeme i stvorio sopstveni brend. Ranih šezdesetih godina prošlog veka, Halston će učiniti sve da uvede radikalne promene u modu. Do sedamdesetih godina stvorio je stil koji je govorio o slobodi i mladenačkoj eleganciji disko generacije, postajući dizajner broj 1.

Ali u svojoj megalomanskoj želji da obuče celu Ameriku, dizajner je propao. Navodno, na vrhuncu karijere i moći, trošio je hiljade dolara nedeljno na kokain. Za njega svi kažu da je bio zvezda padalica sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka, ali da je veoma brzo izgoreo.

Lajza Mineli, njegov blizak prijatelj i velika muza, za Halstona je rekla: "Njegove haljine su plesale sa mnom."

Na kraju svojih dvadesetih, kao veoma mlad čovek, a već "stariji" dizajner, Halston je dizajnirao šešir koji je nosila Džeki Kenedi na predsedničkoj inaguraciji svog supruga. Ručno je dizajnirao odeću koju su nosili svi: od američkih izviđača, čije je službene uniforme pravio, do radnika u firmama za iznajmljivanje automobila, te američkih sportista na Olimpijskim igrama 1976. godine.

Halston se okružio lepim ženama, glumicama. Brigada ljudi išla je za njim dok je on skoro svako veče izlazio u Studio 54. Ostalim večerima svi su bili kod njega u kući u Njujorku. Svako ko je značio nešto u svetu zabave i mode, bio je kod Halstona.

Roj Halston je preminuo u 57. godini života. 1990. godine od posledica AIDS-a.

Njegov stil se prelio i na dizajn enterijera, pa su tako njegov apartman u Njujorku i kancelarija na Menhetnu i danas oličenje stila tog vremena.

2. DAJAN VON FURSTENBERG

Slavna dizajnerka, koju svet zna po famoznoj haljini na preklop koja ju je proslavila, ulaskom u 76. godinu života ne prestaje da niže poslovne uspehe u modnom svetu. Bila je udata za princa kojem je rodila dvoje dece. Razvela se od njega pošto je želela da bude samostalna žena u čemu je uspela ranijh sedamdesetih godina prošlog veka.

Njen dizajn je oličenje vremena koje je bilo poznato po disko muzici, a njen privatan život je douvek bio ispunjen zabavama i interesantnim ljudima kojima se okružila.

Njen stil koji oslikavaju jarke boje i smeli dezeni su se preslikali i na njen životni prostor. Dajan von Furstenberg živi i danas u Njujorku u jednom od najinteresantnijih stanova sa pogledom na Central park.

3. MAJKL KORS

Majkl Kors je jedan do najpoznatijih američkih modnih dizajnera. Njegov stil odlikuje luksuz i neprolazni komadi koje svaka žena od stila želi da ima u svom ormanu. Čuven je i po učestvovanju u rijaliti šou "Priject Runway" u kojem je bio sudija pored Hajdi Klum i Tima Gana. Njegovo bogatstvo je prešlo milijardu dolara, pa iako se približio sedmoj deceniji života, Majkl ne namerava da prestane da se bavi modnim dizajnom koji je u svakoj njegovoj pori.

Kada je stan u kojem živi već nekoliko godina u pitanju, Majkl se drži minimalističkih principa. Umetnička dela i dizajniran nameštaj su glavni segment ali i staklene površine kroz koje ovaj dizajner posmatra svakog dana njegov voljeni Njujork.

Pogled sa njegove terase oduzima dah.

4. DONA KARAN

Rođena Njujorčanka Dona Karan od 14. godine je u svetu mode – tada je počela da prodaje odeću kako bi „udebljala“ džeparac. „Nekako se podrazumevalo“, kaže ona, „očuh je bio krojač, a majka model“ i dodaje: „Uvek mi je bolje išla praksa od teorije“, pa svojim najznačajnim školskim iskustvom smatra dve godine prakse dizajna i crtanja u "Parsons The New School for Design". Kasnih šezdesetih, maltene odmah po završetku školovanja, počela je da radi kod kreatorke En Klajn, gde je napredovala stepenik po stepenik, da bi posle njene smrti 1974, sve do 1989. ostala kreativni direktor.

Prezime Karan Dona je dobila prvim brakom s vlasnikom mreže modnih magazina Markom Karanom, od koga se razvela posle nekoliko godina. Njen drugi muž, vajar Stiven Vejs, najzaslužniji je za njeno osamostaljivanje – on je naterao da otvori svoju modnu kuću čiji je generalni direktor bio sve do smrti 2001. Zapravo, on je vukao smele poslovne poteze i proširio posao na celu planetu, pri tom povezujući ime Done Karan ne samo s modom već i s mnogim drugim stvarima. Kad je umro, Dona je svoju imperiju prodala francuskoj kompaniji LVMH, ostajući na mestu kreativnog direktora. Pre par godina, na 30. godišnjicu od osnivanja modne kuće, najavila je da se povlači iz sveta mode, što je i učinila.

Njen stil je usko povezan sa minimalizmom devedesetih godina prošlog veka ali i uticaju afričkih zemalja koje je Dona oduvek implementirala u svoj dizajn. Pa je tako i njen stan odlika svih tih stilova.

5. VERA VENG

Kreacije Vere Vang su nosili svi, od porodice Kardašijan do Mišel Obame, a žene širom sveta žude za njenim venčanicama, koje koštaju na hiljade dolara. Ali njen uspeh, čak i njena karijera modnog dizajnera još uvek predstavljaju iznenađenje za nju. Zaista, njen uspeh je došao u kasnijem periodu života. Odrastajući, Vang je živela život pun privilegija sa svojim roditeljima, koji su kineski imigranti, u bogatom delu Menhetna.

Sa 7 godina počela se baviti umetničkim klizanjem i briljirala, ali nakon neuspelih pokušaja da se kvalifikuje za olimpijske igre, Vang je usperila pažnju na svoju drugu strast – modu.

„To sam nasledila od majke, koja je bila opsednuta odećom" izjavila je.

Vang je 17 godina provela radeći u Vog magazinu, sve dok nije trku za poziciju glavnog urednika izgubila od Ane Vintur. Onda se desilo njeno venčanje. Kada je Vang, neposredno pred svoj četrdeseti rođendan, odlučila da se uda za Artura Bekera (sada su razvedeni) bilo joj je jako teško da nađe venčanicu po svom ukusu.

Njen otac je na ovaj problem gledao kao na poslovnu priliku, ali Vang je bila neodlučna.

„Mislila sam da je prekasno za mene,“ rekla je. Međutim, njen otac je nastavio da je podstiče, čak joj je dao novac kako bi otvorila prvi salon u Karlajl hotelu u Njujorku, 1990. godine.

Ostalo je istorija.

Stil, kada je uređenje enterijera u pitanju je minimalostički, a od boja definitifno preovladavaju crna i bela.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs