KAD MUŠKARAC OTVORI DUŠU, BRAK JE IGRA U DVOJE: 5 razloga zbog kojih sam ostao u braku čak i nakon istraživanja razvoda

Parovi ulaze u brak iz više različitih razloga, ali svima je zajedničko to da ono pretstavlja putovanje ispunjeno obrtima, preokretima i povremenim petljama

Ljubav
KAD MUŠKARAC OTVORI DUŠU, BRAK JE IGRA U DVOJE: 5 razloga zbog kojih sam ostao u braku čak i nakon istraživanja razvoda
Foto: Profimedia

Jedan muškarac je podelio svoje iskustvo i kako je nakon razmatranja razvoda ipak ostao uz svoju drugu polovinu.

Dok stojim ovde, osvrćući se na trenutke kada je razvod izgledao kao lakša opcija, ne mogu a da se ne nasmejem vožnji rolerkosterom na kojoj smo odlučili da ostanemo. Pridružite mi se dok vam iznosim pet iskrenih razloga zašto sam odlučio da prihvatim haos, ljubav i smeh u našem braku. Hajde da zaronimo u „5 razloga zbog kojih sam ostao u braku čak i nakon istraživanja razvoda“.

Usklađivanje neslaganja

Zamislite ovo: simfoniju neslaganja, gde se svaka nota sukobljava i odjekuje. U prvim danima, disonansa je bila obeshrabrujuća. Shvatio sam da smo moj partner i ja jedinstveni instrumenti koji stvaraju sopstvenu melodiju. Umesto da tragamo za savršenom harmonijom, naučili smo da cenimo lepotu u našim jedinstvenim kompozicijama. Neslaganje je postalo prilika da rastemo, da se bolje razumemo i da pronađemo sopstveni ritam u kakofoniji života.

Bilo je trenutaka kada se sukob osećao kao kraj. U stvarnosti, sukob je bio i još uvek jeste prilika. Konflikt je ponudio neistraženu perspektivu i ponudio nam lepotu pronalaženja kompromisa. Imajte na umu da kompromis nije gubljenje, već ponuda.

veza, svađa, par, ljubav
foto: Shutterstock

Odmotavanje slojeva

Sećate se faze medenog meseca, kada se ljubav osećala kao magična veza? Kako je vreme odmicalo, veo se podigao, otkrivajući slojeve koje nisam očekivao. Učenje mog partnera postalo je stalni proces otkrivanja iznenađenja – neka su divna, druga zbunjujuća. Otkrio sam lepotu u slojevima, shvatajući da je razumevanje jedni drugih evolutivno putovanje. Neobičnosti i navike postale su niti koje su tkale našu priču, čineći svako otkriće dragim trenutkom.

Sa razumevanjem, ubrzo sam saznao da savijanje peškira na pola umesto na trećine na koje sam navikao nije bio lični napad, već navika naučena od detinjstva.

Kretanje kroz ples

Priznati sebične sklonosti je ponižavajuće iskustvo. To je kao da plešete tango sopstvenih interesa, svaki partner povremeno preuzima vođstvo. Prepoznavanje naše zajedničke sklonosti prema sebičnosti omogućilo nam je da se krećemo u plesu sa empatijom. Podijum za ples nije uvek bio gladak, ali priznanje naše zajedničke želje za ličnim ispunjenjem pomoglo nam je da napravimo rutinu u kojoj smo oboje mogli da zauzmemo mesto u centru pažnje a da ne stajemo jedno drugom na prste.

Nije potrebno mnogo da se drugi partner prepusti da vodi. Naizmenično istražujući interesovanja, hranu i hobije vašeg partnera ostavljate prostora za ljubav i uklanjate prostor za sebičnost. Naučiti davati i uzimati je ono što je pomoglo da sačuvamo naš brak.

Ljubav, Ples, Zaljubljeni
foto: Shutterstock

Ljubav je emocija, ali ljubav kao akcija može spasiti brak

Ljubav: emocionalni tobogan sa usponima, padovima i neočekivanim preokretima. Ipak, otkrio sam da ljubav prevazilazi osećanja, to je akcija, kontinuirani napor. Usred rutine, pronašao sam utehu u malim činovima, šoljici kafe, malom gestu ili utešnom dodiru. Ljubav kao akcija postala je lek za naš bolesni brak. Oživljavanje našeg braka iz bolesti u zdravlje.

Ljubav kao akcija ojačala je toliko pozitivnih aspekata naše ljubavi sa malo ili bez reči. Uzimam svoju omiljenu hranu da ne bih morao da kuvam posle duge smene, naručio sam njenu kremu za lice jer sam primetio da je ima malo. Ili nudim da preuzmem svoj deo kućnih poslova zbog velikih pritisaka na poslu. A ja priznajem trud kroz fizičke znakove kao što su osmesi i zagrljaji. Svi ovi primeri nam pomažu da izlečimo našu vezu i ojačamo našu vezu. To je učvrstilo da smo tim, a ne pojedinci koji se takmiče jedni protiv drugih.

Brakovi imaju uspone i padove: zajedno vozite rolerkoster

Brak, vožnja rolerkosterom sa vrhovima radosti i dolinama izazova. Kroz decu, gubitak posla, finansijske neizvesnosti i brige o zdravlju, saznali smo da istinsko uzbuđenje ne dolazi samo od uspona, već i od navigacije kroz padove ruku pod ruku. Odvajanje vremena za izlaske, ljubav i maženje jedni drugima postali su naš vodič za preživljavanje, pretvarajući tobogan u putovanje rasta, otpornosti i zajedničkog smeha.

Kroz naš dugogodišnji brak, najvažniji događaji su bili prilika da se okupimo i rešimo sukob. Neprijatan deo je bio učenje da se okupimo umesto da se rastavljamo. Glupe emocije poput ponosa, stida i straha su najčešći imenioci našeg sukoba. Najveći faktor uticaja bila je nespremnost na žrtvu zarad drugog.

Devojka, Ringišpil, šešir, Srećna, Osmeh
foto: Shutterstock

Dok razmišljam o odluci da ostanem, shvatam da je ljubav izbor, posvećenost da zajedno prebrodimo oluje. Brak je veza koja mora imati uspone i padove. Naš tobogan brak, sa svim svojim nesavršenostima, postao je prelepa priča o izboru da izbalansiramo jednačinu umesto da drobimo papir i bacimo ga u smeće. Dakle, evo avanture koja je u toku, neka se vožnja nastavi, ispunjena smehom, razumevanjem i radošću navigacije životnim toboganom ruku pod ruku.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs