SMRT SE PLAŠILA DA DOĐE PO NJEGA: Pisac kojem je život servirao NAJGORE stvari NA DNU PAKLA SEBI JE NAPRAVIO RAJ

Ima nešto u Čarlsu Bukovskom što nas tera da pomislimo da je poznavao život, ali istina je da je on u životu samo patio

Lifestyle
12:57h
SMRT SE PLAŠILA DA DOĐE PO NJEGA: Pisac kojem je život servirao NAJGORE stvari NA DNU PAKLA SEBI JE NAPRAVIO RAJ
Foto: Profimedia

"Puko preživljavanje dok ne umrete je težak posao," rekao je Bukovski i tako objasnio ceo svoj život.

Rođen kao Henri Čarls Bukovski Mlađi u Nemačkoj, da bi se porodica preselila u Ameriku, tačnije u Los Anđeles.

Bukovski je odrastao u vreme ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva svetska rata, što znači da je nastao u vreme globalnog siromaštva.

Njegov strog i dominantan otac često je ostajao bez posla, a svoje nezadovoljstvo i frustraciju najčešće je iskaljivao na dečaku redovno ga maltretirajući, o čemu će Bukovski pisati u svom romanu "Ham on Rye".

Adolescentske akne koje su ostavile ožiljke na njegovom licu samo su doprinele da se još više oseća kao gubitnik i osobenjak. Pokušavajući da se zaštiti od traumatične stvarnosti, Bukovski se rano okreće alkoholu, ali i knjigama. Kao srednjoškolac mnogo čita, a posebno voli dela Ernesta Hemingveja, Sinklera Luisa, Karsona Makulersa i D. H. Lorensa. Po završetku srednje škole upisuje gradski koledž u Los Anđelesu i pohađa kurseve novinarstva i književnosti, želeći da postane pisac, piše na Wikipediji.

Čarls Bukovski
foto: Kino International / Everett / Profimedia

"Kada pijete, svet i dalje postoji, ali za trenutak vas ne drži za vrat," kaže on.

Napušta koledž i odlazi od kuće 1941. godine posle jedne od svađa sa ocem koji mu je, pročitavši neke od njegovih priča, izbacio sve stvari iz kuće. Ne želeći da se priključi američkoj vojsci, Bukovski u ratnim godinama živi gotovo kao beskućnik i skitnica putujući Amerikom i povremeno odrađujući sitne poslove kako bi zaradio nešto novca. 1944. godine časopis „Stori“ objavljuje njegovu priču "Aftermath of a Lenghty Rejection Slip". Bukovski odlazi u Njujork u nameri da se izdržava isključivo od pisanja ali prolazi potpuno nezapaženo. Razočaran, uskoro se vraća u Los Anđeles.

Godine 1947. upoznaje Dženet Koneli Bejker, ženu deset godina stariju od njega, takođe alkoholičarku, koja ubrzo postaje njegova ljubavnica i sa kojom će uz manje prekide provesti gotovo čitavu deceniju. U tom periodu Bukovski gotovo sasvim odustaje od pisanja, preživljava radeći slabo plaćene uslužne poslove i sve više tone u alkoholizam. 1952. godine privremeno se zapošljava u pošti gde će provesti naredne tri godine. 1955. godine biva hospitalizovan zbog ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja u želucu izazvanog neprekidnim opijanjem. Prekida svoju vezu sa Dženet koja će nekoliko godina kasnije umreti od prevelike doze alkohola i daje otkaz u pošti. Počinje ponovo da piše poeziju.

Čarls Bukovski
foto: Volker Corell/face to face / Face to Face / Profimedia

Ženi se Barbarom Frej, bogatom vlasnicom literarnog časopisa "Arlekin". U naredne dve godine, koliko je potrajao ovaj brak, Bukovski radi kao novinar u "Arlekinu" i objavljuje nekoliko svojih pesama u ovom časopisu. Posle razvoda 1958. godine ponovo se zapošljava kao poštanski službenik, a dvanaest godina provedenih na ovom poslu opisaće u svom prvom romanu "Post Office".

Šezdesetih godina njegova karijera pisca napokon kreće uzlaznim tokom. Počinje redovno da objavljuje svoje pesme u malim „andergraund“ časopisima. Svoju prvu zbirku pesama "Flower, Fist and Bastial Wail" Bukovski objavljuje 1959. godine. Knjiga je imala tridesetak strana i štampana je u samo dvesta primeraka. 1960. godine upoznaje vlasnika nezavisne izdavačke kuće "Outsider" Džona Veba. 1963. godine dobija nagradu "Outsider of the Year", a pojavljuje se i njegov prvi intervju u književnom časopisu "Chicago Literary Times". Upoznaje Frensis Smit sa kojom će provesti par godina i dobiti ćerku Marinu. Njegova prva zbirka priča " All Assholes in the World and Mine" objavljena je 1966. godine. Uskoro objavljuje zbirke pesama "At Terror Street and the Agony Way" (1968) i "The Days Run a Way Like wild Horses ower the Hill" (1969). Piše svoje kolumne pod nazivom "The Notes of the Dirty Old Man" u časopisima "Open City" i " Los Angeles Free Press" koje će kasnije biti objavljene u knjizi istog naziva. Postaje sve poznatiji u neformalnim književnim krugovima a beleži i svoja prva javna čitanja poezije.

Čarls Bukovski
foto: Kino International / Everett / Profimedia

Godine 1970. Čarls Bukovski definitivno daje otkaz u pošti kada mu vlasnik izdavačke kuće "Black Sparrow Press" Džon Martin nudi mesečnu stipendiju od sto dolara kako bi se u potpunosti posvetio pisanju. Iste godine upoznaje Lindu King, pesnikinju i vajarku, sa kojom će provesti nekoliko vrlo burnih godina i piše svoj prvi roman "Post Office".

Tokom sedamdesetih godina piše neka od svojih najpoznatijih dela i stiče zavidnu popularnost ali i dalje važi za „andergraund“ pisca čija dela objavljuju mali, nezavisni izdavači uglavnom na zapadnoj obali. Verovatno zbog svog sirovog, ponekad čak vulgarnog književnog izraza i buntovničkog stava prema establišmentu uglavnom biva ignorisan od strane zvaničnih književnih i akademskih krugova. Široj javnosti postaje poznat 1973. godine posle prikazivanja dokumentarnog filma "Bukovski" reditelja Tejlora Hačforda. U narednim godinama dosta putuje i pojavljuje se na mnogim književnim večerima i festivalima širom Amerike i Evrope. Stiče zavidnu popularnost među čitalačkom publikom naročito u evropskim zemljama.

Čarls Bukovski
foto: Volker Corell/face to face / Face to Face / Profimedia

Godine 1976. upoznaje Lindu Li Bejli, vlasnicu restorana zdrave hrane 25 godina mlađu od njega, kojom će se oženiti 1985. godine i njegov život poprima mirniji tok. Ostatak života Bukovski će provesti u predgrađu San Pedro u lepo uređenoj kući sa bazenom. Vozi crni BMW, otkriva sve prednosti računara, uživa slušajući klasičnu muziku u društvu svojih mačaka i naravno i dalje piše. Druži se sa glumcem Šonom Penom, a grupa "U-2" mu posvećuje pesmu na svom koncertu u Los Anđelesu. 1981. godine snimljen je italijanski film "Priče o običnom ludilu" sa Benom Gazaraom i Ornelom Muti u glavnim ulogama po istoimenoj zbirci priča Čarlsa Bukovskog. Bukovski piše i scenario za film "Barfly" koji je snimljen 1987. godine sa Mikijem Rorkom i Fej Danavej u glavnim ulogama. 1992. godine izlazi iz štampe zbirka pesama " The Last Night of the Earth Poems", poslednja knjiga objavljena za života ovog pisca.

Čarls Bukovski je umro 9. marta 1994. godine od leukemije. Sahranjen je u "Grean Hills" memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: Ne pokušavajte! Što mnogi tumače kao poruku pisca, da nema svrhe pokušavati živeti.

Donisimo vam njegovih 10 saveta za život koji treba da nalepite na frižider i čitate ih svaki dan:

  1. „Prečesto smo opterećeni odlukama šta treba da radimo sa životom ili šta će nam porodica odobriti. Zaboravite na to šta drugi misle. Nađite šta volite i radite to do smrti!“
  2. „Nemojte biti strogi prema sebi, od života dobijate šta mu dajete, a ponekad, sve što je potrebno jeste bolja perspektiva.“
  3. „Ne zaboravite da makar jednom poludite. Život je prekratak da bismo ostali normalni i celi na tom putu, pustite kosu i dozvolite sebi da poludite.“
  4. „Budite slobodni.“
  5. „Nikog ne zanima vaš san o rešavanju problema s glađu u svetu. Da li ste nahranili barem jednu gladnu osobu u vašem okruženju?“
  6. „Ne mogu vam ni opisati koliko puta sam se osećao kao da neću preživeti i preživeo sam.“
  7. „Nikad nije kasno da spasite svoju dušu.“
  8. „Jedino što je važno jeste koliko dobro hodate kroz vatru!“
  9. „Zapamtite… svi ćemo umreti.“
  10. „Mi smo na Zemlji da se smejemo izgledima i da živimo tako da se smrt plaši da nas uzme.“

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs