Život mu se potpuno promenio

Slavko je izbačen iz srednje škole zbog autizma: Tužan je svakodnevno sedeo ispred razreda a onda ga pozvala jedna IT kompanija! Evo šta je danas sa njim

Borba autističog dečaka za školovanje!

Zanimljivosti
Autor:
Slavko je izbačen iz srednje škole zbog autizma: Tužan je svakodnevno sedeo ispred razreda a onda ga pozvala jedna IT kompanija! Evo šta je danas sa njim
Foto: Printscreen Youtube / Bojan Bajic

Slavko Mršević je u ranom detinjstvu saznao da boluje od Aspergerovog sindroma, najblažeg oblika autizma. Pohađao je redovnu nastavu, a onda je direktor odlučio da ga izbaci i onemogući mu dalje školovanje. Međutim, sudbina je za njega spremala nešto drugačije.

Naime, dečko koji živi u Rudu, u Bosni i Hercegovini, pohađao je Srednju saobraćajnu školu, sve dok nije izbačen.

Škola je odbila da svoj nastavni program prilagode njegovim funkcionalnim sposobnostima.

Iako tamo još uvek nije pušten, svako jutro revnosno odlazi u nadi da će preći prag i slušati časove trećeg razreda, ali i kako bi se sreo sa njegovim drugovima i drugaricama na velikom odmoru.

Porodici Kalinić propala firma u Americi, sve su izgubili: Ostali su bez dinara, sa dvoje dece a onda ih je stara šivaća mašina spasila!

foto: Printscreen Youtube / Bojan Bajic

"Rudo je mala sredina i svi se znamo, pa svi znaju i ko je Slavko a i kakvo je on dete. Nije ni u jednom trenutku nasilan, već je dete puno ljubavi i željno druženja. Obzirom da je njemu škola bukvalno bila život jer mu je to pružalo sve što on voli, oni su njemu život uništili. Tačnije, zabranili su mu da živi onako kako je on voleo da živi, a želeo je samo da živi kao svako drugo dete, sa pravom na školovanje", rekla je Slavkova drugarica.

117 đaka iz cele škole potpisalo je peticiju da se Slavko Mršević vrati u svoj razred. Škola ukupno broji 119 đaka, a dva učenika koja nisu potpisali peticiju, taj dan nisu bila prisutna. Đaci škole u Rudom ga vole i žele svog Slavka nazad.

Dirljiva priča o dečaku i učiteljici potvrđuje: Sve životne tragedije su velike lekcije za nas i ljude oko nas!

foto: Printscreen Youtube / Bojan Bajić

Međutim, kako je vreme odmicalo, škola i dalje nije imala razumevanja za njegovu bolest, ali zato jedna IT kompanija u Sarajevu jeste. Pozvali su ga da provodi vreme sa njihovim inženjerima, kako bi se detaljano upoznao sa IT industrijom i projektima i kasnije postao deo njih.

Ljudi s autizmom imaju visoku inteligenciju, detaljni su u svom radu i veoma predani, što svakom poslodavcu predstavlja dobitnu kombinaciju.

Brutalna ispovest zaposlene majke: Ostavim ih uplakane i uplašene u rukama dadilje, a onda dođem kući i oni su već odrasli!

foto: Printscreen Youtube / Bojan Bajic

Veći broj IT kompanija u svetu počeo je da se bori protiv diskriminacije osoba sa autizmom, implementirajući programe koji im pomažu da pronađu posao u IT industriji, a kasnije prate i njihovo razvijanje i napredak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs