SAZNAJTE VIŠE

MLADE AMERIKANKE SU TERANE NA BRAK SA BRITANSKOM ARISTOKRATIJOM: Iz jednog nesrećnog braka se rodio ON

Krajem 19. i početkom 20. veka, stotine Amerikanki hrlile su u Ujedinjeno Kraljevstvo u potrazi za kvalifikovanim, aristokratskim neženjama. To su bile takozvane „dolarske princeze“, bogate američke naslednice koje su se nadale da će se infiltrirati u sam vrh britanske imperijalne elite.

Zanimljivosti
Autor:
MLADE AMERIKANKE SU TERANE NA BRAK SA BRITANSKOM ARISTOKRATIJOM: Iz jednog nesrećnog braka se rodio ON
Lejdi Radolf Čerčil, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

U ovom periodu, Sjedinjene Države su bile relativno mlada zemlja bez aristokratije. Bogati Amerikanci koji su želeli da podignu svoj status su morali da traže preko okeana kod svojih britanskih suseda prilike kako bi obezbedili veze sa plemićkim porodicama. Za britanske aristokratske porodice, s druge strane, ovo strano interesovanje za njihove titule predstavljalo je značajnu priliku. Prema Smitsonian magazinu pred kraj 19. veka mnogi britanski plemići su zapravo bili bez novca, pa su potražili "pomoć" sklapajući brakove sa bogatim amerikanskim naslednicama.

Kako je slava Britanske imperije dostigla svoj vrhunac, neki članovi viših slojeva britanske elite borili su se da održe svoj ugled.

Lejdi Rendolf Čerčil
foto: Hilary Morgan / Alamy / Alamy / Profimedia

Udaja za bogatog stranca bio je idealan način da se poveća porodični prihod i unese prasak američkog glamura u staloženu i konzervativnu britansku aristokratiju. Dolarske princeze su često bile mlade, lepe i dovoljno bogate da vode raskošan način života. Udajom za britanske plemiće značajno su podigle svoj status i uticaj i pojavili se kao važni politički i društveni akteri krajem 19. i početkom 20. veka.

Prema Smitsonijan magazinu, prva od ovih imućnih američkih migranata bila je Dženi Džerom, ćerka neverovatno bogatog američkog finansijera i špekulanta.

Rođenu u Bruklinu, lepu Dženi je tadašnji princ od Velsa, koji je kasnije postao Edvard VII, upoznao sa mladim lordom Rendolfom Čerčilom. Za nekoliko dana bili su vereni, iako zvanično saopštenje nije bilo objavljeno nekoliko meseci, jer su se njihovi roditelji cenjkali oko bračne nagodbe.

Kao deo ovog sporazuma, Dženi je sa sobom donela 50.000 funti i ličnu godišnju naknadu od 1.000 funti. Ovo je bila ogromna suma koja je preobrazila bogatstvo mladog lorda Rendolfa, koji je do tog trenutka bio oslonjen na malu stipendiju svog oca, 7. vojvode od Marlboroa.

Ovaj brak je bio značajan iz više razloga, ne samo zato što se prvo dete Dženi i Rendolfa zvalo Vinston, a on će odrasti u najpoznatijeg i verovatno najvažnijeg političkog lidera Britanije. Međutim, prema Smitsonijan magazinu, sindikat nije izbegao nadzor javnosti i bio je obojen skandalom.

Prvo, Vinston Čerčil je zapravo rođen samo sedam meseci nakon sklapanja braka, što je dovelo do spekulacija da je začet van braka.

aristokratija
foto: PhilYeomans / BNPS / Profimedia UČITAVANJE...

Drugo, i Dženi i Randolf su bili upleteni u nekoliko skandaloznih vanbračnih afera, a ona je čak bila prijavljena da je imala ljubavnu vezu sa princom od Velsa. Bez obzira na tračeve, njene društvene veze dale su joj značajan uticaj u političkim krugovima, a ona je bila ključna u unapređenju karijera i svog muža i njenog sina.

Dženina uspešna integracija u britansko visoko društvo ohrabrila je druge američke porodice da traže kvalifikovane neženja na drugoj strani Atlantika.

Vinston Čerčil
foto: Profimedia

Međutim, nisu svi ovi brakovi bili uspešni. Konsuelo Vanderbilt, iz jedne od najbogatijih porodica u Sjedinjenim Državama, bila je gorko uznemirena kada je bila primorana, protiv svoje volje, da se uda za vojvodu od Marlboroa.

Kasnije je ispričala da je plakala na dan venčanja i da je bila veoma nesrećna u braku. Oba partnera su imala niz afera i na kraju su se razdvojila nakon 10 godina braka.

Dženi Džerom, Lejdi Rendolf Čerčil
foto: Wikipedia

Procenjuje se da se oko 350 bogatih Amerikanki udalo za britansku aristokratiju od kraja 19. veka i izbijanja Drugog svetskog rata. Mnoge od ovih dolarskih princeza su zapravo „prodale“ njihove porodice i bile primorane na brak bez ljubavi i život koji nije bio njihov izbor.

Ipak, oni su često koristili svoj novi status da bi sami po sebi postali uticajni politički i društveni akteri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs