LI RADZIVIL, BEJB PEJLI, GLORIJA GINIS

ONE SU BILE "TRUMANOVE LABUDICE": Njihov život je bio poput BAJKE - nećete verovati da je neko živeo na takav način

One su bile oličenje stila, a on ih je jednom knjigom umalo uništio.

Zanimljivosti
Autor:
ONE SU BILE "TRUMANOVE LABUDICE": Njihov život je bio poput BAJKE - nećete verovati da je neko živeo na takav način
Foto: Profimedia

Truman Kapoti je 1958. u pismu svom izdavaču najavio novi roman „Moj magnum opus“. Nije ni znao da će ga to dovesti do skoro potpunog odbacivanja iz visokog društva i da njegov najveći roman nikada neće biti objavljen — barem ne u potpunosti.

Truman Kapote nije rođen u višem društvenom sloju, ali je uspeo da nađe svoje mesto među elitom Njujorka, sakupljajući najzanimljivije žene iz visokog društva kao svoje pratioce. One su mu bile najveća inspiracija i zbog toga ih je nazvao svojim „labudovima“, piše Zadovoljna.

Među desetak labudova, bilo je drame na pretek – druženja su uključivala romantične veze koje su se preplitale decenijama. Kada je Kapoti objavio odlomak u magazinu „Esquire“ 1975. godine, postao je društveni otpadak gotovo preko noći, a njegova prijateljstva i reputacija uništeni su razotkrivanjem njihovih tajni. Kao rezultat toga, roman nikada nije ugledao svetlost dana.

Truman Kapoti je jednom rekao, „stil je ono što jesi“, i niko nije bio imao više stila od njegovog kruga bogatih, lepih prijateljica. Nazvane „labudovi“, bile su najglamuroznije žene njegovog vremena, društvene lepotice koje su se dobro udale i koje su takođe znale dobro da troše novac.

„Zašto ne stvoriti ceo estetski ambijent?“, rekao je on. „Biti svoje živo umetničko delo?“ Od Glorije Ginis, čija priča o bogatstvu zasigurno pripada bioskopskom platnu, do princeze Li Radzivil, sestre Džeki Kenedi koja se udala za evropsku kraljevsku porodicu. Ovo su originalne " It" devojke koje su inspirisale Doručak kod Tifanija i čije su stil i danas služi kao inspiracija.

Glorija Ginis

Glorija Ginis je odrasla u siromaštvu u Meksiku, ali se kasnije udala za čuvenu Ginisovu dinastiju. Imala je talenat za udaju: njen drugi brak bio je sa trećim Grofom fon Furstenberg-Herdringenom, dok je njen treći bio sa Ahmadom-Abu-El-Fotouhom Fahri Bejem, unukom egipatskog kralja Fuada I. Njen poslednji brak bio je sa Tomasom Loelom Ginisom, potomkom pivarske porodice. Postala je poznata po svom urođenom osećaju za stil, noseći odevne komade modnih kuća Balencijaga, Skjapareli, Dior, Šanel i Živnši, a bila je i model modne časopise Vog, Harpers Bazar i mnoge druge.

Bejb Pejli

Barbara "Bejb" Pejli i njene dve starije sestre odgajane su da se dobro udaju. Poznate kao „neverovatne sestre Kušing“. Mini se udala za Vinsenta Astora, Betsi je postala žena Džejmsa Ruzvelta, a Bejb je za svog drugog muža izabrala televizijskog milionera i osnivača CBS-a Vilijama S. Pejlija. Poznata po svom besprekornom stilu, bila je bivša modna urednica za Vog i kupovala je čitave modne kolekcije od Valentina i Živanšija. Ona je zaslužna za početak dva ključna trenda 20. veka: mešanje skupih i jeftinih komada odeće i vezivanje šala na svoju tašnu.

Slim Kit

Sa plavom kosom i atletskom građom, Nensi "Slim" Kit je bila originalna kalifornijska "It" devojka koja se pojavila na prvoj naslovnici modnog magazina za Harper's Bazaar kada je imala 22 godine. Bila je u ljubavnim vezama sa Klerkom Gejblom, Kerijem Grantom i Ernestom Hemingvejom, pre nego što se udala za režisera Hauarda Hoksa. Njen uticaj na njega bio je veliki: zaista, ona je zaslužna za to što mu je pokazala časopis sa Loren Bekol, što je u suštini pokrenulo njenu karijeru u filmovima. Njih dvoje su se razveli, a ona je započela vezu sa Lelandom Hejvordom. Njen poslednji i treći brak doveo je do toga da je postala lejdi Kit, kada se udala za britanskog bankara barona Kita od Kaslkrea. Kasnije u životu prekinula je sve veze sa Kapotijem nakon što je on zasnovao lik na njoj u svom nedovršenom romanu, "Odgovori na molitve".

Li Radzivil

Kapoti je nazvao „Draga princeza“, Li Radzivil je rođena u jednoj od najbogatijih porodica u Njujorku. Mlađa sestra Džeki Kenedi Onazis, odrasla je u žestokoj konkurenciji sa svojim bratom i sestrom, pa se tako udala za poljskog aristokratu princa Stanislava Albrehta Radzivila 1959. godine. Prirodno elegantna i sa odličnim ukusom, Li je smatrana jednom od najelegatnijih žena toga vremena, a mnogi su je smatrali i većom damom od same Džeki Kenedi.

C.Z. Gest

Fotografisao ju je čuveni Slim Arons, a slikali Dijego Rivera, Endi Vorhol i Salvador Dali, model i muza C.Z. Gest je bila jedna od najpoznatijih bogatoh žena svoje generacije. Pojavila se na naslovnoj strani magazina Tajm 1962. u prilogu o američkom visokom društvu, iste godine kada se udala za Vinstona Frederika Čerčila Gesta (rođaka Ser Vinstona Čerčila) u kući Ernesta Hemingveja u Havani. Sa svojom skromnom, jednostavnom garderobom, često je smatrana ženom koja je protopip američkog stila, i uvrštena je u Međunarodnu listu najbolje obučenih žena ikadao 1959. godine.

Marela Anjela

Sa svojim dugim, elegantnim vratom nalik labudu, Marela Anjeli je bila kraljevska lepotica koja je bila ćerka napuljskog aristokrate. Postala je deo međunarodnog džet-seta nakon udaje za najbogatijeg čoveka u Italiji 1953. godine, Đovanija Anjelija, plejbojskog naslednika automobilske imperije Fijat.

Višestruko talentovana esteta, bila je poznata po tome što je stručno i elegantno ukrašavala svih deset svojih domova, kao i po tome što je bila ozbiljan kolekcionar umetničkih dela (u kolekciji njenog i njenog muža bili su radovi Pikasa, Renoara i Matisa) ali je bila i čest saradnik i model za magazin Vog.

Snimanje serije koja će se upravo baviti ovim neverovatnim ženama, a glavne uloge su podeljene poznatim glumicama iz Holivuda, kao npr. Naomi Vots, Kloi Sevinji i Kalista Flokhart, uveliko traje i sigurni smo da će biti veoma zanimljiva kao i životi ovih dama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs