lepo i korisno

GENIJALNA PROFESORKA O KOJOJ BRUJI CELA SRBIJA: Đacima je priredila nezaboravan čas o kojem će dugo pričati

Profesorka fizike sa đacima gledala Svetsko prvenstvo u fudbalu na kreativan način i oduševila celu Srbiju svojim nesvakidašnjim potezom.

Zanimljivosti
13:16h Autor:
GENIJALNA PROFESORKA O KOJOJ BRUJI CELA SRBIJA: Đacima je priredila nezaboravan čas o kojem će dugo pričati
Profesorka fizike sa đacima gledala Svetsko prvenstvo u fudbalu na kreativan način, Foto: Printscreen Facebook/Tatjana Markovic Topalovic

Jučerašnju utakmicu Srbija - Kamerun pratila je gotovo cela nacija bodreći naše fudbalere i isčekujući krajnji rezultat. Ipak, postoje i oni koji nisu bili u mogućnosti da prate Svetsko prvenstvo, uprkos velikoj želji. U tu kategoriju spadaju školarci.

Međutim, profesorka fizike Tatjana Marković Topalović koja radi u srednjoj medicinskoj školi u Šapcu našla je kreativan način da njeni učenici prate utakmicu.

"Kad sam stigla na čas, shvatila sam da od ispitivanja nema ništa. Na brzinu sam sklopila pitanja, a deca su se oduševila. Svi do jednog su pomno pratili utakmicu i pokušavali da daju odgovore, istražujući u svojim udžbenicima i na internetu. Nisam želela da ih pustim da samo gledaju utakmicu, kad znam da sam to mogla da iskoristim da ujedno i nauče i utvrde znanje.", rekla je Tatjana za portal Zelena učionica.

Kako ovaj portal prenosi, Tatjana je proglašena i za jednog od najboljih edukatora, te ne čudi način na koji je đacima priredila dan za pamćenje.

Naime, čas fizike se odvijao na kreativan način. Dok je na projektoru iznad table pustila utakmicu, na tabli je ispisala pitanja na koja su đaci tokom utakmice odgovarali. Pitanja su bila podjednako kreativna kao i sama ideja.

"Koji naš igrač ima najveću brzinu i koliko ona iznosi? Iz dimenzija fudbalskog terena, izračunaj površinu. Odredi srednju gustinu fudbalske lopte."

Učenici - Ilustracija
Učenici - Ilustracijafoto: Ilustracija / Shutterstock

"Ovo nisu teška pitanja, ali u ovom danu ona i ne treba da budu teška, već da ih motivišu da istraže odgovore. Sportovi imaju mnogo prostora, da se deca zainteresuju i da nauče nešto. Iz fizike, iz hemije (doping, ishrana, opšte zdravlje sportista kroz njihove laboratorijske analize), anatomija sportiste, primarna građa fudbalera, statistika i analiza igre (matematika), i naravno pravila igre i analiza utakmica sa nastavnikom fizičkog vaspitanja. Eto, tako ja to gledam.", objasnila je profesorka.

Profesorka fizike
Profesorka fizikefoto: Printscreen Facebook/Tatjana Markovic Topalovic

Poznato je da ovakve profesore đaci obožavaju, te da ih takav pristup učenju dodatno motiviše i podstiče na kreativnost.

"Ja mislim da profesor mora da se prilagodi energiji dana i odeljenja, da bi to prenošenje znanja stvarno bilo i uspešno", zaključila je Tatjana za Zelenu učionicu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs