BIO JE DEO NAJOKRUTNIJEG RIJALITIJA: Jeo dvaput mesečno, nije brisao zadnjicu, jezivo je šta su mu radili s genitalijama

Ovakve vrste rijalitija poznatije su pod nazivom "gambara" i imaju za cilj da što više ponize i treniraju prag tolerancije takmičara

Lifestyle
10:15h Autor:
BIO JE DEO NAJOKRUTNIJEG RIJALITIJA: Jeo dvaput mesečno, nije brisao zadnjicu, jezivo je šta su mu radili s genitalijama
Foto: preentscreen/Youtube

Japanski rijaliti svodi se na izgladnjivanje učesnika, koji vreme od godinu dana provode u skučenoj sobi.

Kada je Tomoaki Hamatsu, poznat kao Nasubi, izabran za emisiju "Susunu! Denpa Shōnen" 1998. godine, nije imao pojma da će narednih 15 meseci svog života provesti go i izolovan u stanu - niti da će njegovu pretešku muku uživo gledati 17 miliona ljudi.

Tomoaki Hamatsu, poznatiji kao Nasubi, prijavio se za japanski kviz Susunu 1998. godine. Nadao se da će mu to promeniti život, i jeste - mada možda ne na način koji je želeo.

Premisa emisije bila je jednostavna

Nasubi je morao živeti sam u stanu, i nije smeo kupovati ni donositi ikakve predmete sa sobom. Umesto toga, mogao je stvari dobijati samo putem pošte, izvlačenjem na nagradnim igrama. Zadatak bi bio završen kada je zaradio 1 milion jena (oko 8,000 dolara) na taj način.

Obični i naivni rijaliti, vremenom je prerastao u totalno ludilu. Hamatsu je bio potpuno izolovan od spoljnog sveta, go, i posmatran od nevidljive publike ukupno 335 dana pre nego što je dostigao svoj ciljani iznos.

I upravo kada je mislio da je njegova muka završena, sve je počelo iznova.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Nasubijev uspon do slave

Tomoaki Hamatsu, rođen 3. avgusta 1975. godine, poznatiji je kao Nasubi, što doslovno znači "patlidžan". Malo se zna o njegovom detinjstvu ili odrastanju, ali već u dvadesetim godinama počeo je da preduzima korake ka postizanju uspeha kao komičar.

Bio je relativno nepoznat, ali 1998. godine želeo da iskoristi sjajnu priliku kada je osvojio lutriju za "posao u vezi sa zabavnom industrijom".

Za mladog zabavljača pred kojim je tek bila karijera, to je bio san koji se ostvario. Nažalost, za Nasubija, taj san se pretvorio u noćnu moru.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Emisija je premijerno prikazana na televiziji Nippon 1998. godine i trajala je četiri godine.

Specifičan izazov koji je Nasubi pretrpeo nazvan je Moj Život u Nagradama, čija je priča takođe tema novog Hulu dokumentarca poznatog kao Takmičar.

Producenti emisije su zahtevali da Nasubi živi sam u stanu, preživljavajući isključivo na nagradama koje bi osvojio putem pošte, sve dok ne osvoji ukupno 1 milion jena u nagradama. Doblacio je nadimak "Nasubi" zato što mu je dugo lice podsećalo na patlidžan - a takođe i zato što su producenti morali da prekriju njegove genitalije na ekranu ikonom patlidžana.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Zašto su morali da prekriju njegove genitalije?

Zato što Nasubi nije smeo da unese ništa u stan sa sobom - čak ni odeću na sebi. Takođe nije smeo da kupuje hranu, zabavu ili komunikacione uređaje. Jedino što mu je bilo dostupno bilo je sam stan i osnovni komunalni troškovi kao što su voda, struja, grejanje, i gomila časopisa u kojima bi mogao da pronađe nagradne igre putem pošte.

Kada je stigao, producenti su ga zamolili da skine svu svoju odeću, uputili ga na gomilu časopisa i olovku, i poželeli mu sreću. Nasubi je pretpostavio da će emisija biti snimljena i kasnije obrađena nakon završetka produkcije.

Umesto toga, on je bio sniman uživo, pri čemu je emisija ponovno emitovana uskoro nakon što su prikupljeni snimci. Na kraju je postala toliko popularna da je format prebačen na neprekidni direktni prenos, koji je koristio nove tehnologije da prekrije Nasubijeve genitalije ikonom.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Vreme Nasubija na emisiji "Susunu!" Nasubi je krenuo bez hrane. Efektivno je preživljavao na vodi i izgubio je dosta kilograma pre nego što je osvojio neka slatka pića u jednoj od nagradnih igara u koje je ušao.

Njegova prva velika nagrada došla je u obliku velike vreće pirinča. Konačno, Nasubi je imao nešto da jede, ali postojao je još jedan problem — nije imao čime da ga skuva. Ipak, bilo je bolje nego ništa, i održavao se tako što je jeo pirinač sirov.

Nakon nekog vremena, osmislio je način da skuva pirinač u vreći postavljenoj pored plamena šporeta.

Tokom ovog ranog perioda, Nasubi nije imao mnogo toga čime bi se zabavljao, nikoga s kim bi razgovarao, niti lične higijenske alate. Kosa je počela da mu raste duga i neuredna, kao i nokti na rukama. Takođe je provodio sve vreme go, jer je jedini odevni predmet koji je ikada osvojio bio par ženskog donjeg veša koji mu nije odgovarao.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Nasubi je osvojio gajbu banana kao jednu od svojih nagrada, jednu od retkih namirnica koje je jeo osim pirinča i hrane za pse.

"Moj život u nagradama, to je bilo veoma surovo", rekao je Nasubi za Deadline u novembru 2023. "Jedino što sam mogao da radim je da pišem i šaljem prijave za nagradne igre. Nema sreće u mom životu. Nema slobode... Ali to nije bilo prikazano u programu, to nije bilo prikazano."

Kada mu je pirinač nestao, Nasubi je gladovao dok nije osvojio pošiljku hrane za pse, koja je postala njegov glavni izvor hrane. Takođe je osvojio plišanu igračku, s kojom je razgovarao i koju je nazivao svojim "senseijem".

Na nekoliko prilika, osvojio je nagrade poput ulaznica za bioskop ili bicikla, iako nije mogao da koristi ni jedno od toga jer mu nije bilo dozvoljeno da napusti stan (iako je na kraju bicikl pretvorio u stacionarni). Takođe je osvojio televizor, ali su producenti namerno izbegavali da mu daju pristup kablovskoj televiziji kako ne bi saznao da se emisija već emituje.

Jedan od Nasubijevih najslavnijih trenutaka došao je kada je osvojio četkicu za zube i pastu za zube, što mu je omogućilo da konačno opera zube posle meseci nemogućnosti da to učini.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Ali popularnost Nasubija je izazivala probleme u produkciji, jer su fanovi i paparaci uskoro uspeli da otkriju gde se nalazi njegov stan. Da bi rešili ovaj problem, producenti su jedne noći probudili Nasubija i rekli mu da krene sa njima. Prvo je verovao da je postigao svoj cilj, ali kada je stigao u drugi sličan stan sa svojim nagradama, shvatio je da emisija još uvek nije završena.

U trenutku tuge, Nasubi je pretraživao svoje stvari i primetio da mu nedostaje nova vreća pirinča koju je osvojio. Srećom, producent je ušao ponovo nekoliko trenutaka kasnije rekavši da su zaboravili pirinač u kamionu, što je navelo Nasubija da kaže: "U redu je zaboraviti druge stvari, ali ne možete zaboraviti pirinač!"

Nasubijeva sreća se činilo da raste neko vreme nakon što se preselio u svoj novi stan. Konačno je osvojio tiganj da pravilno skuva pirinač, kao i video rekorder i PlayStation — za koji je prethodno osvojio igru — tako da ima nešto čime da zauzme svoje vreme.

Zatim je osvojio set od četiri automobilske gume, ukupno vredne oko 84.000 jena, približavajući se svom cilju. Na kraju, vreća pirinča ga je gurnula preko granice od milion jena, i Nasubijeva izolacija konačno je došla kraju.

Rijaliti
foto: preentscreen/Youtube

Ali ustvari nije.

Nakon što je dostigao svoj početni cilj, Nasubi je dobio odeću, a preko očiju mu je stavljena poveza. Producenti emisije su mu rekli da će dobiti posebnu nagradu za prevazilaženje izazova, i odveden je u Južnu Koreju, gde je uživao u danu u zabavnom parku, kao i u pravim obrocima.

Nasubi je bio u izolaciji 335 dana.

Zatim, krajem dana, odveden je u drugi stan i zamoljen da se svuče.

Još jednom, Nasubi je dobio zadatak da preživi od dobitaka u nagradnim igrama. Producenti su mu saopštili, kada je već bio go, da nije obavezan da prihvati izazov ako ne želi.

"Želim da to uradim," rekao im je.

Ovog puta, međutim, Nasubijev cilj bio je samo da osvoji dovoljno da plati kartu za ekonomsku klasu na Japan Airlinesu da se vrati kući. Kada je previše brzo dostigao taj cilj, producenti su pomerili ciljnu liniju na poslovnu klasu — zatim na prvu klasu.

Srećom, Nasubi je uspeo da postigne ovaj cilj u roku od nekoliko nedelja i bio je prevezen nazad u Japan.

Tamo su ga odveli u drugi stan. Na kraju, Nasubijeva izolacija se završila. Instinktivno, Nasubi je pogledao oko sebe u malom stanu i skinuo odeću. Njegova muka, činilo se, ipak neće doći kraju.

Ali producenti su imali još jedno iznenađenje za Nasubija. Zidovi oko njega su se srušili, i Nasubi je dočekao masivan broj oduševljenih ljudi. Ovaj lažni stan bio je u sredini televizijskog studija, a veliki TV iza Nasubija prikazivao je uživo njegovu snimku svima na vidiku. Ali Nasubi još uvek nije imao pojma da se emisija već emituje.

Iskustvo je bilo preplavljujuće za njega, i kada su voditelji emisije sela da razgovaraju s njim i kažu mu da je konačno pobedio, gotovo da nije mogao da progovori.

Ukupno, Nasubi je proveo 15 meseci sam u stanu, go, sa jedva ikakvom hranom i skoro ničim da se zabavi. Emisija je oborila više rekorda, a Nasubijeva konačna memoarska knjiga o ovom iskustvu bila je bestseler, ali izazov je takođe ozbiljno uticao na njega.

Svoj prvi obrok Nasubi je dobio nakon dve nedelje boravka, a nakon četiri meseca "igre" dobio je čak i dve rolne toalet papira.

Ovakva vrsta rijalitija nije toliko neobična za Japan. Naime, ovakve vrste rijalitija poznatije su pod nazivom "gambara" i imaju za cilj da što više ponize i treniraju prag tolerancije takmičara.

"Moje mentalno stanje je bilo na najgorem nivou", rekao je Nasubi japanskom časopisu Style Koriyama u junu 2020. "Bio sam kao, 'Zašto samo ja? Zašto moram da radim sve ove stvari? Radije bih umro nego osećao se ovako.' Svaki dan sam samo radio istu stvar: pisao stotine razglednica, što me je mentalno više obaralo nego fizički. Iako sam na montiranoj emisiji izgledao kao da se većinu vremena zabavljam, meni je bilo puno bola."

Na sreću, Nasubi je uspeo da vodi uspešan život u godinama nakon emisije. Nakon teškog perioda prilagođavanja kada je imao problema s obavljanjem normalnih razgovora, nastavio je da radi kao glumac, posebno za popularnu seriju Kamen Rider - i čak se popeo na Mont Everest.

Tokom zaključavanja 2020. godine zbog COVID-19, Nasubi je takođe govorio o svom sopstvenom iskustvu izolacije kao načinu podsticanja ljudi u Japanu da ozbiljno shvate restrikcije, rekavši: "Boravak u kući mesec dana ili dva meseca neće vas ubiti. Dokazao sam to na neki način preživevši godinu i tri meseca zatvora."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs