POGLEDAJTE

RUSI KOJI SU OSTAVILI NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI: Da nije bilo njih, današnji svet bi izgledao potpuno drugačije!

Njihovi izumi značajno su nam olakšali život

Zanimljivosti
Autor:
RUSI KOJI SU OSTAVILI NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI: Da nije bilo njih, današnji svet bi izgledao potpuno drugačije!
Foto: Wikipedia

Iza svakog tehnološkog razvitka je dug period proba i grešaka, kao i posvećenost istraživača i naučnika da svoje snove pretvore u stvarnost.

Predstavljamo vam 10 izuma koje su Rusi stvorili, a koji su nam učinili život lakšim:

1. Igor Sikorski - helikopter

Ne bi bilo uredu reći da je samo Sikorski doprineo razvoju helikoptera, ali je bio prvi koji ga je usavršio za dalju proizvodnju. Igor Sikorski je proveo svoj rani život u Rusiji, ali je proveo dosta vremena studirajuću u inostranstvu kako bi postao inženjer. Njegov izabrani put bila je avijacija, a njegovo istraživanje i njegov rad su procvetali za vreme Prvog svetskog rata. Posle revolucije 1917. godine, Sikorski, kao i mnogi pripadnici obrazovane klase, izbegli su iz Ruskog carstva. Nije prestao sa radom ni nakon što je prešao u inostranstvo, patentirajući mnoge dizajne letelica. Kao državljanin Sjedinjenih Država, 1942. godine završio je svoj rad na letelici koja je mogla leteti i vertikalno - helikopter. Većina helikoptera koji se proizvode danas su bazirani na konfiguraciji Sikorskog.

2. Aleksandar Popov - radio

Pravi prodor u razvoju komunikacije, kao i zabave, desio se pronalaskom radija. Popov je započeo svoju karijeru kao nastavnik fizike i matematike. Pošto je postao poznat u ovom polju, seli se u Sankt Peterburg, gde nastavlja rad na radio talasima. Posebno je bio fokusiran na sposobnost talasa prenosa na daljinu. Popov je razvio prijemnik koji bi detektovao nadolazeće talase. Godine 1895. prezentovao je svoj novi pronalazak, to je bio bežični detektor groma, koji je mogao otkriti radio signal udara groma. Naredne godine Popov je koristeći radio talase preneo poruku između dve zgrade na Univerzitetu Sankt Peterburg, čime je započeo novu epohu u komunikaciji.

MIS UKRAJINE IZAZVALA NEVIĐENI SKANDAL NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI: Evo zašto je odbila da govori na maternjem jeziku!

Aleksandar Popov
foto: Wikipedia

3. Sergej Lebedev - sintetička guma

Bez sintetičke gume ne bismo imali gume za automobile, creva za vodu, balone, ili hirurške rukavice. Čak i sve ovo nije postojalo dok Sergej Lebedev nije sintetisao polimere prve gume 1910. godine. Ovo otkriće bilo je ključno u Prvom i Drugom svetskom ratu, pošto su gume na svim mašinama bile napravljene od sintetičke gume (zbog nedostatka prirodne gume). Takođe, njegovi nalazi su postali bitni u Sovjetskom Savezu, jer država nije imala pristup prirodnoj gumi. Za nekoliko godina, Sovjetski Savez je imao najveću industriju sintetičke gume na svetu.

4. Aleksej Pažitnov - tetris

Cilj Pažitnova nije nikada bio stvaranje igrice. Došao je na ovu ideju dok je privodio kraju istraživanje o veštačkoj inteligenciji i testiranju novih tehnologija. Da bi završio određene zadatke, napravio je jednostavnu igricu koja je testirala sistem. Ideja da napravi igricu sličnu tetrisu došla je od igre za decu pentomino, koja je imala varijacije 12 oblika. Igrica je uživala u popularnosti njegovih kolega pre nego što je postala popularna širom sveta. Sada svaki računar, konzola, mobilni telefon, poseduju varijantu ove zarazne igrice.

5. Nikolaj Pirogov - anestezija u terenskoj hirurgiji

Teško je prenaglasiti važnost anestezije. Biti u mogućnosti da spavate, ne osećajući ništa dok vas hirug operiše je skoro nezamislivo. Anestezija je prvi put upotrebljena na bojnom polju, gde je operacija često bila radikalna i hitna. Nikolaj Pirogov je bio poznati lekar, koji je doprineo brojnim inovacijama modernoj medicini. Jedan od njegovih najvećih dostignuća je razvoj vojnoe medicine, uvođenje terenske hirurgije i druge tehnika spašavanja života. On je takođe bio prvi koji je kosristio etar kao anestetik. Pirogov je uveo i upotrebu anestezije u opštoj hirurgiji u Rusiji, kompletirajući istraživanje na ovu temu.

SVE LJUBAVNE TAJNE VLADIMIRA PUTINA: Šuška se da je čistačicu pretvorio u milionerku!

Nikolaj Pirogov
foto: Wikipedia

6. Fjodor Pirotski - tramvaj

Sistem tramvaja ne postoji u svakom gradu, ali u gradovima koji poseduju ovaj sistem je poznato da ljudi gotovo uskaču u tramvaje kako bi izbegli gužvu u saobraćaju. Ono što je malo poznato je to gde je prvi tramvaj dizajniran i ko ga je kreirao. Prva tramvajska linija je funkcionisala u gradu Sestroretsk, blizu Sankt Peterburga, a testirao ju je Fjodor Pirotski. Nakon toga, druge kompanije kontaktiraju Pirotskog i sistem tramvaja se širi svetom.

7. Aleksandar Stoletov - solarna ćelija

Solarna ćelija u naučnim krugovima je poznatija kao fotonaponska ćelija. Na laičkom jeziku, to je kada se elektron emituje nakon sijanja svetlosti na objektu. Možda se pitate zašto je ovo toliko važno u svakodnevnom životu? Odgovor je jednostavan. Bez solarne ćelije, ne bismo imali televiziju.

KAKO JE KOMIČAR PREKO NOĆI POSTAO PREDSEDNIK: Ko je, zapravo, Vladimir Zelenski, čovek koga Ukrajinci obožavaju!

Aleksandar Stoletov
foto: Wikipedia

8. Dmitri Zagražski - pogonske gusenice

Ovaj sistem funkcioniše kao neprekidni pojas gazećeg sloja koji se pokreće sa dva ili više točkova. Istraživanje za ovu vrstu pogona je izvedeno još u 18. veku, ali je ruski inženjer, Dmitri Zagražski, bio prvi koji je patentirao dizajn. Nažalost, zbog nedostatka sredstava, nije bio u mogućnosti da završi radni prototip. Patent je uništen, a razvoj i dizajn su preuzrli drugi naučnici i istraživači. Trenutno se ovaj pogonski sistem široko koristi u građevinarstvu i poljoprivrednoj industriji, ali se ove gusenice takođe koriste i na tenkovima.

Dmitri Zagražski
foto: Wikipedia

9. Pavel Jabločkov - transformator

Transformatori rade na povećanju i smanjivanju voltaže u strujnom kolu. S obzirom da su glavni izvori električne energije elektrane, koje generišu visoki napon električne energije, bitno je da se taj napon smanji kada dođe do kuće, ili bilo koje druge zgrade sa električnim aparatima. Prvi transformator naizmenične struje napravio je ruski inženjer Pavel Jabločkov. On je demonstrirao upotrebu transformatora tako što je uključio više električnih sveća koristeći jedan generator.

10. Vladimir Šukhov - proces krekiranja nafte

Krekiranje je komplikovan hemijski proces razlaganja kompleksnih organskih molekula u jedinstvene molekule pod visokim temperaturama i pritiscima. Brojne metode krekiranja su testirane u naftnoj hemiji, ali metod Vladimira Šukhova bio je prvi. U poređenju sa standardnom metodom destilacije koja pretvara 10-20 odsto sirove nafte u benzin, krekiranje pretvara proizvodnju na 70 odsto. Tehnika krekiranja je od suštinskog značaja za komercijalnu naftnu industriju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs