BILJKE

NASA istraživanje otkriva: Ove biljke zaista čiste vazduh u vašem domu!

Studija potvrdila da ove biljke poboljšavaju kvalitet vazduha u vašem domu

Zanimljivosti
Autor:
NASA istraživanje otkriva: Ove biljke zaista čiste vazduh u vašem domu!
Foto: Shutterstock

NASA (Američka nacionalna agencija za istraživanje Svemira) sprovela je studiju o tome koje biljke se najbolje bore sa zagađenjem vazduha koje je svuda oko nas i identifikovala je one vrste koje potvrđeno najefikasnije filtriraju toksine i zagađenje iz zatvorenom prostoru.

Najčešći toksini koji se nalaze u vazduhu koji dišemo, pa i prostorijama u kojima boravimo i spavamo su formaldehid (plastične kese,salvete, ubrusi, sintetički materijali, daske za sečenje) trihloretilen (mastilo štampača, lekovi, razređivači, lepak), benzen (ima ga u plastici,smoli farbi, deterdžentima, lekovima, pesticidima i sredstvima za čišćenje nameštaja), ksilen (nalazi se u gumi, koži, lepku, duvanskom dimu i gasovima iz automobila) i amonijak (nalazi se u sredstvima za pranje prozora, mirisnim solima, đubrivu i sredstvima za brisanje podova).

Ove hemikalije, u zavisnosti u kojoj meri ste u dodiru sa njima i koju količinu udišete – mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme i brojne neprijatne simptome, koje često znamo da pripišemo nečemu sasvim drugom.

S tim u vezi, sve biljke koje je NASA označila kao najbolje prečišćivače vazduha su biljke koje su opštedostupne i mogu se naći u gotovo svakom rasadniku ili cvećari, a mogu rešiti problem zagađenog vazduha u vašem stanu u potpunosti i na sasvim prirodan način.

Na spisku NASA našlo se 18 biljaka, a mi ćemo vam predstaviti neke od njih, koje će maksimalno poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu i kako da ih gajite i održavate.

Sobna palma (Phoenix Roebelenii)

Ova biljka iz porodice Feniksa veoma je efikasan čistač vazduha. Međutim, ova biljka je veoma osetljiva i teška za gajenje, potrebno joj je dosta svetslosti, vazduha i vlažnosti, a jako je osetljiva na niske temperature i kao i jako sunce, pa se leti mora držati na hladnom i od sunca zaklonjenom mestu.

Tropska paprat (Nephrolepis Exaltata)

Ova biljka je manje zahtevna od sobne palme, ali loše podnosi hladnoću, pa je zimi treba držati u toplom. Ne traži puno svetlosti, ali joj je potrebno puno vlažnosti i vazduha. Ukoliko u stanu imate jako grejanje, biće potrebno da je redovno orošavate. Vrlo je dugovečna, ali dešava se da i da uvene bez nekog određenog razloga, ali ređe.

Australijska paprat (Nephrolepis Obliterata)

Ova paparat feneomenalno eliminiše iz vazduha ksilen i formaldehid. Uspeva jako dobro u zatvorenom prostoru , ne smeta joj manjak vlage, a prija joj jaka i direktna svetlost. Osetljiva je na preterano zalivanje, pa to treba činiti umereno, kada vidite da je zemlja u saksiji presušila.

Aglaonema (Aglaonema Modestum)

Ova biljka vodi poreklo iz južne Azije i briga oko nje je suštinski jednostavna – traži dosta toplote, vlage i svetsloti tokom cele godine. Ne podnosi niske temperature, pa je zimi treba držati u toplom. Ona veoma efikasno uklanja duvanski dim i štetne gasove iz prostorije.

Bambus palma (Chamaedorea Seifrizii)

Bambus palma poznata je kao jedan od najefikasnijih prečišćivača vazduha , a najbolje je držati je u hodniku, između prostorija, kako bi sprečila širenje toksina iz prostorije u prostoriju. Ne zahteva posebnu negu, osim redovnog održavanja kao i sve ostale sobne biljke. Pored toga što čisti vazduh, ova biljka vlaži vazduh i veoma je lepa i dekorativna.

Bendžamin fikus (Ficus Benjaminea)

Ova vrsta fikusa je među najpoznatijima kod nas. Bendžamin zahteva dosta svetla, a osetljiv je na suv vazduh i promaju. Ne sme se držati na temperaturi nižoj od 13 C, a leti traži hladovinu. Bendžamin odlično i veoma efikasno čisti gotovo sve toksine iz vazduha.

Zlatna puzavica (Epipremnum Aureum)

Ova biljka se veoma lako gaji i ne zahteva posebnu negu. Ne prijaju joj ekstremne vrućine i preterano zalivanje. Zlatna puzavica veoma efikasno eliminiše iz vazduha foraldehid.

Ukrasna trava (Liriope Spicata)

Ova biljka poreklom iz Azije ima dekorativne cvetove bele ili lavanda boje i veoma je tolerantna na različite uslove – dobro podnosi i sušu i vlagu, aprija joj delimična osvetljenost. Ova biljka nalazi se visoko na listi biljaka koje recikliraju štetne materije iz vazduha.

Kineska palma ( Rhapis Excels)

Ova biljka, kao što sam naziv kaže, potiče iz Kine, a prija joj prostor sa malo vlage, redovno umereno zalivanje i optimalan nivo svetlosti. Vrlo je jednostavna za održavanje i dugovečna.

Dracena (Dracaena Marginata)

Ova biljka iz porodice ljiljana, koju još zovu i Zmajevo drvo odlično podnosi suvo tlo, retko zalivanje i prija joj temperatura iznad 15 c. Tokom velikih vrućina prijaće joj da joj orosite listove.

Hrizantema (Chrysanthemum morifolium)

Ova vrsta hrizanteme je veoma zahvalna i jednostavna za održavanje. Potreban joj je optimalan nivo vlage i svetlosti u prostoriji, a biće dovoljno da je zalivate dva do tri puta nedeljno.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs