Svadba godine

Čega su sve zvanice morale da se pridržavaju: Mnogima je ovakav protokol zagorčao kraljevsko venčanje! (FOTO)

Strogi protokoli kraljevske porodice ne važe samo za mladence, već i za svih 600 zvanica koji su juče prisustvovali kraljevskom venčanju godine

Wedding
13:07h Autor:
Čega su sve zvanice morale da se pridržavaju: Mnogima je ovakav protokol zagorčao kraljevsko venčanje! (FOTO)
Foto: Reuters / Pool

Sve zvanice britanskog princa Harija i njegove supruge Megan Markl koji su juče u dvorcu Vindzor svedočili zavetima njihove večne ljubavi morali su da se ponašaju u skladu sa strogo propisanim protokolom. Naime, svi gosti su uz pozivnicu na mejl dobili i listu pravila u skladu sa kojima je trebalo da se ponašaju.

Ludilo pred kraljevsko venčanje u Vindzoru: Među prvim slavnim zvanicama Džordž Kluni, Opra Vinfri, Midltonovi, brat princeze Dajane! (FOTO)

foto: Reuters / Pool

Ovo su neke od stavki s te poduže liste:

1. Nisu dozvoljene kamere i mobilni telefoni

U doba moderne tehnologije kada se vesti, fotografije i video zapisi šire brzinom munje putem interneta i društvenih mreža, mnogi mladenci gube rat sa zaštitom svojih privatnih trenutaka s venčanja. Zato su svi gosti koji su bili na venčanju princa Harija i Megan Markl morali da isključe svoje telefone i da ih predaju već na samom ulazu u Vindzor, a obezbeđenje je pomno pratilo da li je neko prekršio ovo pravilo tokom crkvene ceremonije u kapeli Svetog Đorđa.

Megan Markl menja protokole: 10 kraljevskih modnih pravila koje je prekršila! (FOTO)

foto: Reuters / Pool

Ista procedura nastavila se i za vreme ručka u samom dvorcu, a i u večernjim satima, tokom zabave u Frogmor Hausu. Ovakvo pravilo uvedeno je da bi se sačuvala privatnost mladenaca, ali i gostiju.

foto: AP / Steve Parsons

2. Striktan dres kod

Kraljevsko venčanje je jedan od događaja kada mora da se poštuje strogi dres kod. Kako ne bi došlo do prevelikih razlika u načinu odevanja, gostima je navedeno da moraju da se drže sledećeg: muškarci treba da imaju odelo koje obavezno treba da sadrži sako ili smoking, dok se ženama preporučuju dnevne varijante svečanih haljina i šeširi. Iako šeširi nisu strogo obavezni, toplo se preporučuju svim zvanicama.

Zašto članice kraljevske porodice uvek nose šešire za svečane prilike: Odgovor je jednostavan! (FOTO)

foto: Reuters / Pool

3. Bez glomaznih modnih dodataka

Kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti i sigurnosne pretnje, svi gosti prošli su stroge provere. Zato su bili zamoljeni da ne dolaze s velikim torbama. Prvu proveru gosti su prošli pet kilometara pre samog ulaza u dvorac Vindzor. Nakon što su prošli sigurnosne preglede, ukrcali su se u autobuse koji su ih odveli do kapele. Sem toga, velike i glomazne torbe kose se s modnim pravilima kraljevske porodice.

Amal Kluni i Viktorija Bekam dominiraju na kraljevskom venčanju: Savršena elegancija slavnih dama! (FOTO)

foto: AP / Chris Radburn

4. Nije bilo svadbenih poklona

Umesto uobičajenog darivanja mladenaca, princ Hari i Megan Markl su svoje goste još nekoliko meseci pre samog venčanja zamolili da se opredele za jednu od predloženih humanitarnih organizacija i na njihov račun uplate svotu koju su planirali da poklone. Ipak, oni gosti koji su uz to želeli da donesu poklon budućim supružnicima morali su da prođu posebne sigurnosne provere, a poklon nije smeo da se donese u Vindzor, već u londonsku Kensingtonsku palatu.

Megan Markl će posle venčanja dobijati džeparac od princa Čarlsa: Iznos uopšte nije zanemariv! (FOTO)

foto: AP / Chris Jackson

5. Zabranjeni su mačevi

Ovo pravilo se najviše odnosilo na članove svih kraljevskih porodica koje su prisustvovale venčanju. Mačevi su inače sastavni deo mnogih vojnih uniforma koje često mogu da se vide na prinčevima. Ali ovoga puta to je zabranjeno, a pretpostavlja se zbog sigurnosti svih zvanica.

foto: EPA / Hugo Philpott

6. Nema približavanja kraljici

Da dođu u blizinu kraljice Elizabete II imaju čast samo odabrani, a venčanje će biti prilika za mnoge zvanice da je možda vide i prvi put. Upravo zato bila je izdata zabrana približavanja engleskoj kraljici. Pravilo ne važi jedino ukoliko sama kraljica krene prema nekome od gostiju. U tom slučaju očekuje se naklon Njenom visočanstvu.

Od čega će živeti princ Hari i Megan Markl kada ne rade: Ovoliko je sada njihovo bogatstvo!

foto: AP / Toby Melville

7. Nije bilo hvatanja bidermajera

Tradicija na većini venčanja, bacanje bidermajera, koje "obeležava" sledeću mladu, nešto je drugačija u kraljevskoj porodici. Pravilo je da svaka kraljevska mlada svoj buket položi na grob jednog od poginulih vojnika. Prva je ovaj protokol započela kraljica Elizabeta, nakon nje sličnu stvar je učinila novopečena supruga princa Vilijama. Naime, Kejt Midlton je nakon mise u Vestminsterskoj opatiji cveće odnela na grob nepoznatog vojnika koji je sahranjen unutar crkve, u posebnom delu koji je tokom venčanja zatvoren za goste.

Tajna je u detaljima: Oduševiće vas priča koja se krije iza tijare i bidermajera Megan Markl!

foto: Reuters / Pool

8. Svi su morali da se drže plana sedenja

Svi mladenci upoznati su sa planiranjem sedenja na svojim svadbama. Iako se većina gostiju drži tog plana, u jednom delu noći stvar postane nebitna, pa se zvanice rasporede po vlastitim željama. Međutim, u dvorcu Vindzor ove subote takav scenario nije bio dozvoljen. Svi koji su bili na listi morali su strogo da se drže zadatog plana sedenja u dvorani. Isto tako, postoji red sedenja u crkvi. Harijeva porodica sedela je s desne strane i to po zadatom redu, a Meganina majka Dorija Ragladn i prijatelji smešteni su na levu stranu, takođe prema strogo planiranom rasporedu. Zato je ulazak zvanica u crkvu počeo skoro sat vremena pre same ceremonije.

Prazno mesto u crkvi za princezu Dajanu: Svet bruji o ovom detalju! (FOTO)

foto: Reuters / Pool
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs