Pazite dobro

Stručnjaci otkrivaju: Kako da prepoznate da li je preporuka za hotel istinita ili lažna!

Stručnjaci su konačno pronašli način na koji vam mogu omogućiti da prepoznate komentare koje hotel, odnosno osoblje hotela samo piše na turističkim stranicama

Destinacije
21:24h Autor:
Foto: Profimedia

Javna tajna, odnosno opšte poznata stvar je kako, ne samo hoteli kod nas, već i u celom svetu, imaju običaj sami sebe ocenjivati na različitim internet stranicama i forumima, i to, naravno, kreirajući pri tom fiktivna korisnička imenima. Na ovaj način, nazovimo to - promocije naseli su mnogi i prevarili se. Međutim, stručnjaci su konačno pronašli način koji će vam omogućiti da prepoznate komentare koje hotel, odnosno osoblje hotela samo piše na turističkim stranicama kao što je to TripAdvisor.

 

Proučavajući jezik na kojem lažne preporuke napisane, stručnjaci su otkrili kako hoteli varaju potencijalne goste, uveravajući ih pri tom da će baš kod njih gost dobiti pregršt toga za vrlo malo novca. Na što bi, dakle, trebalo obratiti pažnju?

 

Ako se u preporuci, odnosno u raspravi o hotelu spominje mesto gde je navodna osoba odsela, ako se pritom često ponavljaju reči kao što su "mi" ili "ja", trebalo bi biti oprezan. Dalje, ako se u preporuci ili oglasu za hotel koristi puno reči kao što su "zaista" i "vrlo", sa velikim brojem uzvičnika, vrlo je verovatno da se radi o lažnom komentaru za hotel.

 

Najneobičniji hotel na svetu: Ovom mestu niko ne može da odoli, a evo zbog čega!

foto: Profimedia

Treba biti oprezan i ako osoba jasno naglašava drugu osobu s kojom je bila, poput supruge ili nekog od članova porodice. Osim toga, ističu stručnjaci, u Velikoj Britaniji zabeleženi su i neki od slučajeva u kojima je hotelsko osoblje doslovce potkupljivalo goste da stave pozitivne komentare o njima na internet stranice.

 

Naučnici s jednog poznatog američkog univerziteta zamolili su četristo ljudi da napišu lažne komentare i preporuke na raznim internet stranicama specijalizovanim za putovanja, i to za hotele u Čikagu. Nakon toga su uz pomoć algoritma sa 90 posto uspešnosti otkrili koji su komentari na stranicama istiniti i tačni, a koji su lažni.

 

Vekovima smo komunicirali gledajući se licem u lice, ali današnja komunikacija se odvija u virtualnim prostorima. To otežava snalaženje, odnosno razlikovanje istinitih od lažnih informacija - istakao je profesor komunikacija i informatike na Kornelu Džefri Hankok.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs