Baš sve što treba da znate

Hako da hibiskus postane najlepši cvetni žbun u bašti: Ovako se pravilno zaliva i orezuje!

Uzgoj hibiskusa u saksijama u kući, balkonu ili na otvorenom ili zastakljenom tremu je odlična ideja

Bašta
Autor:
Hako da hibiskus postane najlepši cvetni žbun u bašti: Ovako se pravilno zaliva i orezuje!
Foto: Shutterstock

Tropski hibiskus, kućni hibiskus ili samo hibiskus je cvetni žbun koji od proleća pa sve do jeseni krase, veliki, raskošni cvetovi. Uzgoj hibiskusa u saksijama u kući, balkonu ili na otvorenom ili zastakljenom tremu je dobra ideja; hibiskus najbolje napreduje kada mu je korenje malo zgusnuto.

Evo kako da uzgajate i negujete hibiskus!

Saksijski uzgoj

Hibiskus najbolje napreduje u toplim i vlažnim klimatskim područjima. Biljci najviše prija kada dnevno prima od 6 – 8 sati sunčeve svetlosti; međutim, popodnevna senka je korisna u klimatskim područjima sa visokim temperaturama.

Tokom zime, ako živite u području sa hladnim zimama, premestite hibiskus na zaklonjeno mesto ili ga unesite u kuću.

Smestite biljku na zaklonjeno mesto 2 nedelje pre nego što je unesete u kuću, kako bi se privikla na novo okruženje. U proleće saksiju postepeno iznosite napolje kada temperatura dostigne više od 7 stepeni.

Sadnja hibiskusa u saksijama

Posadite hibiskus u laku saksijsku mešavinu zemlje koja se dobro proceđuje, na primer, neki od supstrata koji sadrže kompost i perlit ili vermikulit.

Premda hibiskus voli sunce, dobro je da tek zasađenu biljku držite u senci oko 2 nedelje da bi imala vremena da se prilagodi, a potom je premestite na sunčano mesto.

Soda bikarbona može sasvim da zameni pesticide: Evo kako da je koristite u bašti da spasite voće i povrće od propadanja!

foto: Shutterstock

Vodite računa da saksija ima na dnu rupe za drenažu jer u suprotnom može da dođe do truljenja korena i drugih bolesti koje su posledica loše drenaže zemlje i viška vlage.

Nega hibiskusa u saksijama

Uzgoj hibiskusa u saksiji može da bude problematičan. Biljka zahteva stalno zalivanje jer se mešavina zemlje za saksije brzo isušuje. Usled nedovoljne količine vode sobni hibiskus može da požuti, a pupoljci da otpadnu. Često proveravajte biljku jer je ponekad potrebno zalivanje i 2 puta dnevno, posebno kada je vreme toplo i sunčano.

Hibiskusu je potreban azot i visok nivo kalijuma. Prihranjujte biljku pomalo ali redovno vodorastvorivim đubrivom namenjenim isključivo za hibiskus. Možete da koristite i spororastvarajuće đubrivo koje može da traje i do 6 nedelja.

Štetočine koje vole hibiskus

Vodite računa o štetočinama kao što su paučinari, biljne vaši, pepelnice (tripsi), štitaste vaši i štitasti moljci.

Većina štetočina se lako kontroliše sapunjavim insekticidom u spreju. Insekticid nanesite kada lišće nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti jer sprej može da „sprži“ biljku. Nikada ne prskajte biljku kada je temperatura iznad 32 C. Najbolje vreme za to je hladno jutro ili veče.

Koliko je svetlosti potrebno hibiskusu

Pravilo je da je biljci hibiskusa potrebno oko 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno da bi cvetala u punom kapacitetu. Ona će ipak odlično da napreduje i u delimičnoj senci ali neće dostići maksimalnu veličinu niti će spektakularno cvetati. Što više svetlosti hibiskus dobija, to će bolje cvetati, do određene tačke.

Kako da vam muškatle cvetaju kao lude sve do kasne jeseni: Samo dodajte ovo u svaku saksiju!

foto: Shutterstock

Moguće je da svetlosti bude i previše, posebno kada je u kombinaciji sa visokom temperaturom i suvim vremenom. Ako živite u veoma toplom i sunčanom području, vašem hibiskusu će koristiti malo hladovine, a posebno da bi ga zaštitila od jakog popodnevnog sunca. Najbolje će te ovo postići ako se jugozapadno od hibiskusa nalazi lisnato drveće koje baca propusnu senku.

Uprkos posebnim zahtevima koje hibiskus ima kada je svetlost u pitanju, možete ga gajiti i u kući. Jedino o čemu morate da vodite računa je da prostorija bude dovoljno svetla. Hibiskus u saksiji postavite nasuprot južnog ili jugozapadnog prozora gde će dobijati najviše svetlosti. Hibiskus u sunčanom prozoru obično lepo napreduje i lepo cveta. Ako hibiskusu ne možete da obezbedite dovoljno prirodnog svetla u zatvorenom prostoru, uvek možete da ga pojačate veštačkim osvetljenjem.

Kako se orezuje hibiskus?

Hibiskus je divna biljka sa lepim cvetovima, međutim, nakon nekoliko sezona može da se dogodi da vaš hibiskus ne proizvodi mnogo cvetova koji zapadaju za oko. Naučite osnovne veštine orezivanja kojima ćete pospešiti rast novih izdanaka. Kada orezujete hibiskus, učinite to temeljno početkom proleća. Rezidba se obavlja tako što se orežu sve grane koje kvare izgled grma, a glavne grane se skraćuju na 1/3. Manje orezivanje možete da praktikujete tokom proleća i leta tako što ćete iznad čvorišta iseći grane koje štrče; stil orezivanja zavisi od potreba vaše biljke. Svaka orezana grana će se veoma brzo razgranati na 2-3 nove, a više grana znači i više cvetova. Uz malo korektivnog orezivanja vaša bašta će biti puna zdravih i novih pupoljaka hibiskusa.

Biljka hibiskus ima terminalne cvetove; drugim rečima, cvet na hibiskusu raste na vrhu grane. Orezivanjem zdravog žbuna hibiskusa pospešićete rast, odnosno na taj način poručujete biljci da razvija nove grane, a tako i više cvetova. Možete da orežete i žbun koji je oštećen ili je počeo da se suši jer će te na taj način sprečiti dalje propadanje i pospešiti novi i zdravi rast.

Orezivanje mora da bude u liniji sa prirodnim obrascem rasta biljke. Hibiskus nikada ne smete da orezujete krajem jeseni ili u toku zime jer ćete tako zaustaviti novi rast u proleće. Tačno vreme rezidbe zavisi od klimatskog područja, međutim, opšte pravilo je da se potpuna rezidba obavlja početkom proleća i da se sa manjom rezidbom korektivnog karaktera može nastaviti sve do početka jeseni (obično do septembra).

Ako hibiskus tokom zime gajite u zatvorenom prostoru, sačekajte sa rezidbom dok ga ne premestite napolje.

Kako biste orezali biljku ne nanoseći joj štetu, biće vam potreban veoma oštar voćarski nož, oštre baštenske makaze, oštre lupers makaze (makaze sa produženim drškama) i ručna testera za sve grane koje je nemoguće iseći manjim alatom. Sav alat sterilišite pre početka rezidbe i pre prelaska na drugu biljku jer ćete tako sprečiti širenje bolesti. Sterilisanje možete da obavite utrljavanjem alkohola, sredstvom za dezinfekciju ruku ili sredstvom za dezinfekciju koje se koristi u hortikulturi.

Alat mora da bude izuzetno oštar; tup nož ili testera prave veću štetu nego korist kada pokušavate da njima orežete biljku.

Imajte na umu da je mesto na kome pravite rez, mesto na kome će izrasti nova grana. Uvek secite grane koje štrče. Rezove pravite oko 5mm od vrha čvora (okca, odnosno mesta sa koga polazi list/grančica) pod uglom od 45 stepeni. Niži deo reza bi trebalo da bude bliže središtu žbuna, dok bi viši deo trebalo da bude usmeren ka spoljnjoj strani. Na ovaj način će voda da se sliva niz isečenu površinu umesto da se skuplja na njoj, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Premda će se obim orezivanja razlikovati od situacije do situacije, opšte pravilo je da nikada ne smete da odsečete više od 2/3 bilo koje grane. Ako odsečete preveliki deo grane onda to više nije orezivanje, već nanošenje štete hibiskusu.

Orezivanje vrhova

Postoji nekoliko pristupa orezivanju hibiskusa. Jedan od pristupa je blago orezivanje, odnosno odsecanje krajeva grana koje se nalaze pri vrhu žbuna. Na taj način se stimuliše rast biljke, a ne narušava se glavni deo biljke. Ovo je najblaži oblik orezivanja i najsigurniji za početnike. Orezivanje vrhova se prvenstveno obavlja na mladim ili malim biljkama jer njima i nije potrebno mnogo orezivanja da bi izbacile mnoštvo novih izdanaka. Odsecite vrh svake grane kod najvišeg čvora ili više.

Selektivno orezivanje

Ovo je sledeći korak nakon orezivanja vrhova hibiskusa i podrazumeva odsecanje većih delova biljke ali samo na određenim mestima, kako bi se sačuvali oblik i veličina žbuna. Kod selektivnog orezivanja morate da pronađete čvorove (okca) koji se nalaze negde na 1/3 od vrha grane i da odsečete deo tačno iznad njih. Ovo uradite na većini ili na svim granama da biste stvorili prostor za nove grane.

Potpuno orezivanje

Potpuno orezivanje je rezidba čitave biljke hibiskusa na početku sezone, kako biste dobili najlepši mogući cvetni žbun. Potpuno orezivanje je malo mučno jer, uprkos tome što ćete navesti hibiskus da cveta punom snagom, morate da odsečete skoro čitavu biljku. Svaku granu isecite tako što ćete na njoj ostaviti samo 2-3 čvora. Ne zaboravite da ne smete da odsečete više od 2/3 bilo kog dela grane.

Korektivno orezivanje Kako mu i ime kaže, korektivno orezivanje se primenjuje kada je potrebno popraviti neki problem na biljci. Obično se korektivno orezivanje primenjuje na oštećenim ili osušenim delovima hibiskusa. Odsecite onoliko oštećene grane koliko morate, sve dok se ne pojavi zeleno drvo nakon odsecanja. Ako ste odsekli granu, a drvo je tvrdo i belo, onda je mrtvo i neće se oporaviti proizvodeći nove grane.

Totalno orezivanje

Totalno orezivanje se obavlja samo u najdrastičnijim situacijama kada je žbun hibiskusa skoro čitav suv ili oštećen. Ova vrsta orezivanja podrazumeva odsecanje svih grana dok se ne ukaže zdravi deo, a nakon toga vam samo ostaje da se nadate da će vremenom biljka početi ponovo da raste. Totalno orezivanje možda neće imati efekta ako je biljka već uginula, međutim, bar ćete znati na čemu ste. Totalno orezivanje praktikujte samo u proleće, nikada u neko drugo doba godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs