SAVET ZA BAŠTOVANE

8 načina da uklonite biljne vaši bez otrova: Insekti umiru za 24h!

Sve što treba da uradite je da pratite ove korate i štetočine će nestati iz vašeg dvorišta

Bašta
Autor:
8 načina da uklonite biljne vaši bez otrova: Insekti umiru za 24h!
Foto: Profimedia

Da li ste znali da postoji preko četiri hiljade različitih vrsta biljnih vaši, a oko 250 njih se smatra štetnim za useve.

Biljne uši su najistaknutije i najuspešnije baštanske štetočine na svetu. Ovi sitni insekti probijaju stabljiku biljke, ispijaju njene bogate sokove i tako suše, i sasvim uništavaju biljku.

Biljne vaši često nose viruse koji inficiraju biljke domaćine a kojima se insekti hrane. Zbog toga su za pojedine useve ove vaši smrtonosne. Ukoliko se ne tretiraju na vreme u stanju su da se proširena sve kulture i da sasvim unište sadnice.

Na sreću postoji čak 8 načina da se na prirodan način rešite biljnih vaši sa biljaka:

1. Fizičko uklanjanje biljnih vaši

Ovo se radi na samom početku, ako ste primetili mali broj zaraženih listova biljke. Uzmite rukavice i četku i sa njom skinite štetočine sa biljke. Ako otkinete par zaraženih listova, obavezno ih stavite u kantu sa sapunicom kako biste sasvim uništili biljne vaši.

2. Jak mlaz vode

Iako je ova metoda problematična iz razloga što jak mlaz vode može da ošteti osetljive biljke. Ova metoda ipak uspeva kod uklanjanja vašiju sa jakog drveća i stabala voća.

3. Sapunica

Uzmite nekoliko kapi deterdženta za suđe i razblažite sa vodom. Tu smesu isprskajte po zaraženom bilju, vodeći računa da isprskate i ispod listova gde se često kriju jaja biljnh vaši. Sapunica je uništiti voštani, zaštitni deo koji su štetočine napravile i one će umreti. Ali budite pažljivi, ova mešavina će ubiti i korisne insekte, zbog čega ne smete da je često primenjujete.

4. Esencijalna ulja

Napravite mešavinu jednakih delova ulja timijana, paprike, karanfilića i ruzmarina. Stavite 4 do 5 kapi u vodu, pa sve stavite u raspršivač. Dobro isprskajte zaražene biljke. Ova mešavina će uspešno ukloniti biljne vaši, ali će ubiti i njihova jaja.

5. Korisni insekti

AKo u bašti imate bubamare, znajte da one jedu biljne vaši. Čak postoji i mogućnost da se ovi korisni insekti kupe i donesu u baštu. Gde ima bubamara, biljnih vaši nema. Isti efekat na biljne vaši imaju i leptiri. Postoje čak i tehike kojma možete da privučete ove korisne insekte u baštu. Evo o čemu se radi:

6. Male ptice

Male ptice poput vrabaca uspešno će "iskoreniti" biljne vaši iz vašeg dvorišta. Privući ćete ih ako im budete ostavljali mrvice hrane, ali i ako im budete živu ogradu ili žbin hortenzija u kojem će se oni odmarati.

7. Pazite na mrave

Mravi obožavaju med koji izlučuju biljne vaši. Stoga će mravi da čuvaju koloniju biljnih vaši od predatora, kao što ljudi čuvaju svoju stoku. Odvucite pažnju mravima i biljne vaši će biti izložene na milost i nemilost bubamarima, leptirovima, ali i pticama.

Evo metode kako da se rešite mrava:

8. Biljne vaši ne vole jake arome

Posadite beli luk, vlašac i ostale biljke sa jakim mirisom i biljne vaši neće biti vaš problem.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs