Isprobajte

Evo kako da oterate mrave iz bašte: Domaće sredstvo koje stvarno deluje!

Ukoliko se borite protiv biljnih vaši, prvo što morate da uradite je da uklonite mrave. Biljne vaši su kao stada, a mravi njihovi čuvari. Biljne vaši jedu naše povrće, a možemo da ih se rešimo ako prvo uklonimo njihove čuvare - mrave

Bašta
Autor:
Evo kako da oterate mrave iz bašte: Domaće sredstvo koje stvarno deluje!
Foto: Profimedia

Ako često primećujete mrave oko saksija i drugog bilja, razlog može biti u biljnim sokovima koji su kao med i zbog toga privlače mrave. Sokovi se nalaze u zemljištu, a razlog mravlje invazije mogu biti i biljne uši.

Naročito u letnim mesecima mravi se mogu namnožiti oko bilja i na taj način ometati njihov normalan rast. Postoji više načina da ih istrebite, ali ako nemate uvek pri ruci dostupne repelente, možda je vreme da razmislite o alternativama koje se nalaze u kući.

Citrusi

Mravi ne vole citruse i jednostavno ih oterajte tako što ćete iscediti malo limuna u šoljicu ili u prskalicu i time poprskati listove. Ako je previše mrava i limun ne deluje, pokušajte prokuvati nekoliko limuna i narandži u običnoj vodi tokom 15 minuta. Sa dobijenom tečnošću isprskajte biljke.

Sapun

Sapunica je najlakši način za izradu mravljeg repelenta. Pomešajte kašičicu tečnog deterdženta za pranje suđa u 500 mililitara tople vode. Rastvorom isprskajte biljku i prostor oko nje. Ako imate ulje peperminta dodajte nekoliko kapi. Ovim rastvorom biljke isprskajte noću kako biste jutarnjim zalivanjem uklonili rastvor sapuna s površine.

Začini

Cimet, prah čili papričice, mlevena kafa, osušena menta ili karanfiliće možete rasipati oko biljke. Mravi ne vole začine, pa će ih to sprečiti da se približavaju vašem bilju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs