najlepši ukras bašte

Kako se uzgaja žavornjak: Ponosna biljka raskošne lepote, cveta dva puta tokom leta!

Sorte su brojne, i niže i više, pa vi odaberite onu koja vam najviše odgovara

Bašta 26.05.2020. - 12:45h Autor: Moja lepa bašta
Foto: Profimedia

Raznovrsnost sorti žavornjaka (Delphinium) je velika, a mnoge lepotice nose poetične nazive. Uzgajivač perena Karl Fester (1874–1970) iz Potsdam-Bornima, kojem i danas možemo da zahvalimo na mnogim otpornim sortama, poznat je i po svojoj kreativnosti prilikom davanja imena sortama.

Recimo, svetloplavu sortu s belim okcem nazvao je „Berghimmel” (planinsko nebo), plav središnji deo cveta inspirisao ga je da jednoj sorti da naziv „Zauber flöte” (čarobna frula), dok je sorta „Sternenhimmel” (zvezdano nebo) nazvana po tamnoplavoj boji latica.

 

Ljubitelju ove perene teško je da odabere samo nekoliko sorti u širokoj paleti boja. Ali ne samo to: on mora da se odluči i između sorti koje imaju duži i kraći vek. Biljke koje kratko traju pre svega se ubrajaju u grupu tzv. Pacific-Hybrida koja se uzgaja u Americi, a tu spadaju ljubičasto-roze „Astolat” ili sorta belih polupunih cvetova „Galahad” – obe su visoke izmedju 1,60 i 1,80 metara. Isto tako serija Magic-Fountain obećava samo kratko uživanje u njenom prisustvu u bašti od svega nekoliko godina.

 

Ove sorte karakteriše i to što su sa visinom od oko 80 cm vrlo stabilne, a obrazuju naročito velike cvetove koji su gusto grupisani u cvastima. Ko želi da svojoj leji podari nov izgled, pomoću kratkovečnog ali prelepog žavornjaka može da postigne znatne efekte. Niski varijateti čak su pogodni za saksije.

 

8 načina da uklonite biljne vaši bez otrova: Insekti umiru za 24h!

foto: Profimedia

Dugovečni primerci najvećim delom spadaju u veliku grupu Delphinium- Elatum-Hybrida. U zavisnosti od sorte dostižu visinu do 1,80 m. Ukoliko je zemljište bogato hranljivim materijama, cvasti mogu da se formiraju i na još većoj visini. Pored starih i proverenih sorti, kao što je tamnoplavi „Finsteraarhorn”, postoje i nove sorte koje su vrlo zdrave i otporne. Treba posebno istaći „Augenweide”: visoka je od 1,40 do 1,60 metara i u drugoj polovini juna ima cvetove dvobojnih latica, koje su u osnovi svetloplave sa tragovima prljavoroze.

 

Serija New-Millennium, koju je na scenu pre nekoliko godina postavio jedan novozelandski uzgajivač perena, takodje se ubraja u Elatum-Hybride i fascinira sve ljubitelje žavornjaka. Ova serija obuhvata više sorti sa krupnim, gusto rasporedjenim cvetovima. Snažne stabljike visine 1,60 m vrlo su stabilne. Za razliku od klasičnih Elatum-Hybrida, koji se po pravilu razmnožavaju putem reznica, žavornjak iz serije New-Millennium u rasadnicima se razmnožava iz semena. Otuda boja njegovih cvetova varira, pa oni mogu biti beli, roze, ljubičasti ili plavi.

 

Sa ovih 8 stvari nikad ne smete da đubrite biljke: Mogu potpuno da unište cveće!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Доставка Цветов Москва (@florburo_ru) on

Pored toga što ostavlja izuzetan utisak, žavornjak ima i jedan nedostatak: faza cvetanja traje relativno kratko. Ali to nikoga ne treba da odvrati od sadnje ovih letnjih lepotica u leju, na primer, u kombinaciji s perenama koje dugo cvetaju. One popunjavaju rupe koje nastaju kada se odseku rascvetale cvasti žavornjaka. Kod ove vrste je zanimljivo to što će, ako se orezivanje obavi odmah posle cvetanja a perena prihrani kompostom, cvetati još jednom u pozno leto, ali ipak ne tako lepo kao u junu.

 

Mogućnosti kombinovanja su velike. Istovremeno sa žavornjakom možete da zasadite brojne druge perene, koje takodje vole sunčanu leju i zemljište bogato hranljivim materijama – možete da izaberete, na primer, bele i crvene mamuzice (Centranthus), bele margarete, roze erigeron (Erigeron) ili ljubičastu stepsku žalfiju (Salvia nemorosa). Prelepo izgleda kompozicija od belog žavornjaka „Double Innocence”, plavog poljskog geranijuma „Orion” (Geranium pratense) i ljubičastoroze Agastahe „Ayala” (Agastache-Hybrid), dok kao somot meki listovi virka mogu da prave ram oko leje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...