Profesionalno pregorevanje

Na ivici ste psihičkog sloma: Ove znakove treba shvatiti ozbiljno!

Ako se prepoznate u većini ovih stavki, hitno vam je potrebna pauza ili drastična promena

Lifestyle
Autor:
Foto: Profimedia

Za mnoge zaposlene ljude, stres je posledica posla. Ali, nije svaki stres normalan.

 

Psiholog Šeri Benton objasnila je razliku između poslovnog stresa sa kojim možete da se nosite i "profesionalnog pregorevanja", koje može da uzrokuje i psihičke bolesti.

 

Doktorka ističe da je depresija dijagnostikovani poremećaj koji se tretira lekovima, dok profesionalno pregorevanje doprinosi lošem mentalnom zdravlju i često se uopšte ne leči. Prema istraživanju iz 2017. godine, 61 odsto Amerikanaca oseća se "pregorelo" na svom trenutnom poslu, a više od trećine priznalo je visoke i ekstremno visoke nivoe stresa i teskobe zbog posla, prenosi Dejli mejl.

 

Ovo su znakovi koji upućuju na to da ste pregoreli i da vam pod hitno treba pauza!

 

Nesanica i iscrpljenost
Neuredan obrazac spavanja jasan je pokazatelj profesionalnog pregorevanja. Rad bi osobu trebalo da ispunjava energijom, a završavanje posla da pruži osećaj zadovoljstva i nagrade na kraju dana.

 

Nedostatak podrške
Loše vođenje posla ili kolege koje vas ne razumeju mogu da doprinesu pregorevanju na radnom mestu. I dok je višečasovni rad bez prestanka neizbežan u nekim zanimanjima, "profesionalni radoholičari" svojim načinom rada sebi nanose dugoročno više štete nego koristi.

 

Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć!

foto: Shutterstock

Izostanak osećaja ponosa
Iako je prekomerni rad ključni faktor pregorevanja, dr Benton ističe kako ljudi često pregore i ako rade posao koji ih ne ispunjava ponosom. To je slučaj ako neko smatra kako radi degradirajući posao.

 

Težnja za savršenstvom
Čak ni to nije krivac, već osećaj frustracije kad se savršenstvo ne može postići.

 

"Pada vam koncentracija, teško je fokusirati se i svaki novi zadatak postaje sve teži i komplikovaniji. To pogađa ceo sistem pamćenja. Postajete sve manje efikasni i kompetentni, jer nemate ravnotežu u životu", objašnjava dr Benton.

 

Bez slobodnog vremena
Svako bi trebalo da ima vremena za porodicu i prijatelje. Biti kreativan izvan posla ključ je za postizanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog!

 

30 koraka do boljeg i srećnijeg života: Pratite ove savete i promene će brzo doći!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs