Obratite pažnju

Znakovi da osoba krije tešku depresiju: Suptilno vas preklinje za pomoć!

Kad ih pozovete da negde idu, verovatno će vam reći da su umorni - što je jedan od čestih znakova depresije
Medicina
20:56h Autor:
Foto: Shutterstock

Depresija nije nimalo bezazleno stanje, jer često može da se završi kobno.

 

Ljudi koji čine okruženje osobe koja pati od depresije obično to i ne primete, već neke simptome ne vide ili ih povezuju sa nečim drugim.

 

Ovo su neke karakteristike "skrivene depresije", odnosno oblika depresije kada osoba krije svoje psihičko stanje:

 

- Osoba ne izgleda depresivno i to dobro prikriva. Nekada je tu lažni osmeh i "fasada" koja prikriva koliko je ta osoba tužna i depresivna. To je zato što ne želi drugima da se poveri u vezi onoga što je muči.

 

- Lako će im nešto zasmetati i lako će se naljutiti. Dosta toga počinje da ih nervira i razočarani su u mnogo stvari, ljudi, pojava.

 

- Na neke situacije i pojave više neće reagovati isto. Obično su te osobe tužne i ponašaju se kao da im je svejedno. Iako nisu konstantno tužne, jer to obično vešto prikrivaju, uočićete tugu i barem neke promene.

 

Psiha je na ivici snage, telo vrišti 6 znakova: Morate na odmor!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Više ne rade neke stvari kao pre, niti aktivnosti koje su pre voleli i redovno obavljali. Povlače se u sebe i često će odbijati pozive za izlaske i druženja.

 

- Najradije bi spavali jer jednostavno nemaju volje ni za šta. Reći će vam možda kako puno spavaju, ali neće vam otkriti pravi razlog tome. Često se žale da su umorni, a to je jedan od čestih simptoma depresije.

 

- Menjaju prehrambene navike, neki će jesti manje i smršati dosta zbog depresije i stresa, dok će neki tražiti utočište u hrani i prejedati se.

 

Najbolji lek za depresiju jeste okružiti se voljenim i pozitivnim ljudima. Družite se, šalite i smejte što više, tako ćete se najbrže oporaviti.

 

Svaka osoba nekad u životu prođe kroz tužan ili depresivan period, ali u tim situacijama morate da budete optimista, bilo da ste u depresiji vi ili neka vama draga osoba.

 

Ovako roditelj nesvesno uništava psihu deteta: 10 poteza ostavljaju teške posledice zauvek!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs