Variva i supe su čest gost na trpezama u svako godišnje doba. Zbog toga vam donosimo zdraviju metodu zgušnjavanja jela.
Bez obzira na to da li pripremate jela koja podrazumevaju i mesne komponente ili ipak više volite obrok prepun povrća, u jednom delu procesa kuvanja zasigurno će doći do trenutka zgušnjavanja.
Zaboravite na zapršku koja će jelo učiniti teškim i nezdravim, i okrenite se jednostavnim alternativama za još ukusnija jela na kašiku.
Umesto zaprške, u lonac ubacite jedan krompir. Prepolovite ga pa ga tako kuvajte s ostatkom sastojaka. Kada je gotov, izvadite ga iz lonca, dodajte mu malo tečnosti i pomoću viljuške pretvorite krompir u pire.
Kratko kuvajte i gusto varivo gotovo je lakše nego ikad. Krompir neće promeniti ukus jela, a u isto vreme će vam uštedeti vreme koje bi potrošili pripremajući zapršku.
Osim krompira, možete da usitnite i drugo povrće, ali zbog skroba koji sadrži, krompir će biti sasvim dovoljan.
Dodavanje žitarica poput ječma i prosa takođe će pomoći kod zgušnjavanja variva zbog sluzi koju ispuštaju, a ujedno će obogatiti jelo i dodati mu nove nutritivne vrednosti, piše Citymagazine.rs