epilog suđenja elizabet holms

KAKO JE DOLIJALA NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU: Proglašena krivom za prevaru, preti joj zatvor od 20 godina!

Porota je proglasila krivomvlasnicu Teranosa po četiri tačke optužnice

Lifestyle
10:53h Autor:
KAKO JE DOLIJALA NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU: Proglašena krivom za prevaru, preti joj zatvor od 20 godina!
Foto: Profimedia

Američka preduzetnica, osnicačica i bivša šefica kompanije za testiranje krvi Teranos Elizabet Holms (37) proglašena je krivom za prevaru, prenosi The Gardian.

Najmlađoj milijarderku na svetu koja je sama stekla bogatstvo sudilo se zbog 11 tačaka optužnice, a proglašena je krivom po četiri tačke. Ali, još nije potvrđen datum izricanja presude, te je novo ročište zakazano za sedeću nedelju.

Elizabet Holms je optužena da je svesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može otkriti bolest sa samo nekoliko kapi krvi. Preti joj kazna od 20 godina zatvora. Ona pak negira krivicu.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

"Elizabet Holms ide u zatvor na barem nekoliko godina", komentarisao je David Ring, advokat koji pomno prati slučaj Holmsove, prenosi The Guardian.

Holmes je izjavila da je donosila odluke u dobroj veri i da nije svesno počinila prevaru.

Tužioci su u više navrata ukazivali na dokumente u kojima se navodi njeno priznanje o lečenju, logotipovi farmaceutskih firmi i lažno impliciranje o uspešnosti metodologije.

Njeni advokari su takođe naveli da ju je zlostavljao njen bivši poslovni partner Suni Balvani, s kojim je bila u ljubavnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je takođe 10 godina bio potpredsednik firme.

Holmsova je takođe svedočila o Balvanijevom navodnom zlostavljanju te je postala emotivna kada je tužilađtvo zatražilo da se pročitaju njihove privatne poruke. Ona je tvrdila da je on kontrolisao šta radi, s kim provodi vreme, pa čak i šta jede, a sve to kako bi je pretvorio u uspešnu izvršnu direktorku. Balvani je snažno demantovao vrdnje o maltretiranju te će mu se ove godine suditi za prevaru.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Oboje su optuženi da su bili uključeni u višemilionsku šemu za prevaru ulagača u razdoblju od 2010. do 2015. godine, kao i za prevare lekara i pacijenata koji su od 2013. do 2016. platili za usluge testiranja krvi.

Inače, Elizabet Holms se 2014. godine, kada je imala 30 godina, popela na vrh sveta kada je ju Forbs proglasio najmlađom milijarderkom na svetu.

Nakon što je napustila studije na Univerzitetu Stanford, osnovala je kompaniju čija je vrednost procenjena na devet milijardi dolara, zbog navodnog uvođenja revolucije u postavljanje dijagnoze bolesti.

Sa samo nekoliko kapi krvi, Teranos je obećavao da njegov test Edison može brzo da prepozna stanja kao što su rak i dijabetes bez neprijatnog bockanja iglama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs