OVIH DANA NAM JE NEOHODNA

Psiholozi se kunu u moć ove tehnike: Dokazano najefikasnije smiruje nervozu i napetost!

Psiholozi su jednoglasni, ova tehnika je najdelotvornija u borbi protiv stresa

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Ako se ovih dana osećate napeto i nervoza vas obuzima, imamo rešenje. Psiholozi kažu da je ovaj metod izuzetno delotvoran. Muzika je lekovita, a ukoliko slušate prave tonove samo 30 minuta dnevno, napetost će nestati.

Muzika leči stres, nesanicu i popravlja raspoloženje.

Mnoge urađene studije govore u prilog učinkovitosti ove tehnike. Među ispitanicima koji su učestvovali u ovim istraživanjima zabeležen je manji emocionalni stres, bolji i kvalitetniji san, manje napetosti i bolje pamćenje.

Evo kako note utiču na moždane ćelije?

Muzika utiče na smanjenje izlučivanja hormona stresa, kortizola, a pritom podstiče izlučivanje oksitocina koji ima ulogu u izazivanju osećaja zadovoljstva. Ona deluje na veliki broj moždanih regija,pa tako utiče i na limbički sastav, što je zapravo deo mozga koji ima važnu ulogu u regulaciji emocionalnih reakcija.

Koja vrsta muzike izaziva opuštanje?

Trebaet da znate da nema sva muzika pozitivan efekat. Ona koja je najdelotvornija ima tempo oko 60 udaraca u minutu, a ne više od 75 udaraca, sporijeg je ritma, jednostavnije strukture, tiša, usklađene, harmonične i često jednostavnije melodije.

Najbolje bi bilo slušati instrumentalnu muziku, jer muzika koja uključuje i tekst odvlači pažnju. Zvuk gitare se navodi kao jedan od najdelotvornijih.

30 minuta slušanja muzike je delotvornije od bilo kog drugog vida opuštanja, složili su se psiholozi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...