DOKTOR OTKRIVA ŠTA NIKAKO NE BI SMELI DA JEDEMO PRED SPAVANJE: Jednu namirnicu Srbi tamane, a evo šta može da uzrokuje

Doktor otkriv šta nikako ne sme da se jede pred spavanje, jer može uticati na kvalitet sna.

Saveti stručnjaka
22:12h Autor:
DOKTOR OTKRIVA ŠTA NIKAKO NE BI SMELI DA JEDEMO PRED SPAVANJE: Jednu namirnicu Srbi tamane, a evo šta može da uzrokuje
Šta nikako ne sme da se jede pred spavanje, Foto: Shuterstock

Previše šećera može dovesti do debljanja ili gojaznosti, uzrokovati karijes i povećati rizik od dijabetesa. Ali ima još jedan ozbiljan efekat – remeti vaš san na takav način da će vas nesanica ostaviti da žudite za još šećera.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da ljudi koji konzumiraju velike količine šećera imaju tendenciju da spavaju manje duboko i pokazuju veći nemir noću, a često pate i od nesanice, koja često može postati hroničan problem.

Spavanje, Devojka
foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

Prema kliničkom psihologu Majklu Breusu, poznatom i kao lekar za spavanje koji je specijalizovan za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do sklonosti da se jede kasnije tokom dana jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli. Ovo negativno utiče na san, a vaš poremećen san će zauzvrat izazvati još veću želju za šećerom. Kako primećuje, to je zapravo začarani krug, pipe Index.hr.

"Previše šećera uveče može biti štetno po naše zdravlje. Kada pojedete nešto slatko, nivo šećera u krvi raste, a pankreas oslobađa insulin, koji pomaže da se šećer vrati u ćelije, dajući im gorivo za rad. Konzumiranje šećera kasno uveče vas previše stimuliše, daje vam energiju i čini vas spremnim za aktivnosti, ali to nije ono što pokušavamo da radimo noću", objašnjava dijetetičar Aleks Evans.

Dr Pol Keli, istraživač različitih obrazaca spavanja, prihvata tezu da postoji veza između visokog unosa šećera i poremećaja spavanja, ali upozorava da je potrebno više podataka pre nego što se ovo može u potpunosti definisati kao pravilo.

Nesanica i želja za slatkišima su usko povezane

"Loš san i konzumacija šećera ili masne hrane idu zajedno, ali postoje dokazi da to nije uvek tako. Da li jedemo slatke stvari da bismo manje spavali, ili nas manje sna tera da jedemo slatkiše?", razmišlja Keli.

Takođe napominje da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno najmanje sedam sati sna noću. Ako ga ima manje, telo će tražiti izvore kratkoročnog povećanja energije, a kombinacija loše ishrane i lošeg sna šteti zdravlju..

"Imamo veliki problem sa spavanjem i još veći problem sa hranom, a oni su usko povezani jedni sa drugima. Slatka hrana će verovatno poremetiti vaš san. Osnovno pravilo je da ne jedete dva sata pre spavanja. " dodaje on i uzgred preporučuje izbegavanje kofeina i gašenje televizora najmanje sat vremena pre spavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs