EVO ZAŠTO IMAMO NAJVIŠE SRČANIH I MOŽDANIH UDARA: Dr otkriva koju grešku pravimo kad pijemo kafu, a može biti FATALNA

Doktor Petar Borović otkriva kako kafa utiče na pritisak i šta nam pravi u organizmu.

Saveti stručnjaka
10:18h Autor:
EVO ZAŠTO IMAMO NAJVIŠE SRČANIH I MOŽDANIH UDARA: Dr otkriva koju grešku pravimo kad pijemo kafu, a može biti FATALNA
Kako kafa utiče na pritisak, Foto: Printscreen/youtube/MrBanchow

Jutarnje navike nekada mogu biti ključne u tome kakav će nam dan biti, ali i kada je zdravlje u pitanju. Veruje se da je doručak najvažniji obrok i veoma je važno šta ćemo tada uneti u organizam.

Zatim, ispijanje kafe jedan je od najvažnijih rituala svakog trećeg čoveka, a mišljenja o omiljenom napitku su podeljena. Dok jedni veruju da može uništiti jetru, postoje i stručnjaci koji kažu da kafa može biti veoma korisna za zdravlje ukoliko se konzumira na određen način.

Kafa, Turska Kafa
foto: Shutterstock

Doktor Petar Borović otkrio je u emisiji Više od života koju grešku najčešće pravimo kada je jutarnja rutina u pitanju i objasnio na koji način to može biti kobno po nas.

- U ranim jutarnjim časovima, krv je najgušća i iz tog razloga imamo u našoj zemlji i okruženju najviše srčanih i moždanih udara. U ranim jutarnjim časovima, ponavljam, krv je gusta, organizam strahovito traži vodu da bi se krv razredila. U našem narodu malo koja greška. Kako naš svet počinje dan? Kafom, a kafa je diuretik. Znači, šoljica kafe izbaciće 7 puta više vode nego što je u njoj uneto - objašnjava doktor i dodaje:

- Sad pazite nastaje paradoks. Organizmu treba voda da bi se isprala tkiva, da bi se oslobodila toksičnih materija. A ljudi umesto vode, unose štetnu materiju, krv postaje još gušća i sad nastaje serija problema. Prvi je problem, verovatno poznajete nekog i naši gledaoci.

- Jedna mlada, recimo žena godinama ima nizak pritisak, pa se muči i doktori joj pogrešno kažu, ali efikasno, kad neko ima nizak pritisak popijte kafu. I sad šta se dogodi. Ona je popila kafu, kafa je stegla krve sudove, pojačala lučenje hormona stresa, pritisak je otišao uvis i njoj je privremeno dobro. Ali, kafa je diuretik, uskoro će voda da bude izbačena iz organizma. I još jednom, pre pijenja kafe pritisak je bio tu, popila kafu, otišao uvis, sad je pao mnogo niže žena će popiti ponovo kafu. To opterećuje srce, krvne sudove i oštećuje organizam.

- Sad pazite dalje, organizam sad nema dovoljno tečnosti u krvotoku i mora da povlači tečnost iz tkiva, iz arterija. I sad šta se događa pakao. To traje 10, 20, 30 godina. Žena je ušla u menopauzu i sad ima ponovo probleme sa pritiskom, ali nekako drugačije. Dolazi kod lekara i lekar joj kaže: "Da li vi znate, vi imate strašno povišen pritisak?" Ona kaže: "Čoveče, ja celog života imam nizak pritisak." Šta se desilo? Ne pijenjem vode, došlo je do tolikog oštećenja organizma i krvnih sudova. Zašto? Čovek je star onoliko koliko su stari njegovi krvni sudovi. Ne pijenjem vode stradala su tkiva oko krvnih sudova, stradali su krvi sudovi, oni su postali tvrdi, krti i sad pazite paradoks - u njenom organizmu nema dovoljno vode. Ali da ne bi došlo doživela zbog oštećenih krvnih sudova, moždani udar, srčani udar, lekar je primoran da joj da diuretik. I to malo vode će biti izbačeno. I sad ulazimo u krug, sve se više voda smanjuje, zato naš narod kaže: "Pitaće te starost gde ti je bila mladost!".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs