5 NETIPIČNIH I NAUČNO DOKAZANIH ČINJENICA DA ĆETE ŽIVETI DUŽE: Proverite da li imate neke od njih

Životni vek osobe uveliko zavisi od navika koje neguje, a naučnici su došli do 5 činjenica koje mogu da ukažu na tendenciju dugog žiovta

Saveti stručnjaka
Autor:
5 NETIPIČNIH I NAUČNO DOKAZANIH ČINJENICA DA ĆETE ŽIVETI DUŽE: Proverite da li imate neke od njih
5 činjenica koje ukazuju da ćete živeti duže, Foto: Shutterstock

Naučnici kažu da na očekivani životni vek geni utiču samo 23%, a sve drugo određuju životne navike koje osoba neguje.

Savremena istraživanja tvrde da ovih 5 signala ukazuju da ćete doživeti duboku starost:

1. Rukovanje

"Što je jači stisak ruke, to će osoba duže živeti," rekao je britanski naučnik koji je studiju sprovodio oko 25 godina.

Snaga ruku je jasan pokazatelj aktivnog i sinhronog rada obe hemisfere. Dok slab stisak ruke govori o mentalnom padu i prisustvu kardiovaskularnih bolesti.

Deda, Deka
foto: Shutterstock

2. Ušne školjke

I drevni kineski lekari su smatrali da su ušne školjke pokazatelj dugovečnosti i zdravlja srca. Istražianje naučnika sa Univerziteta Fudan u Šangaju potvrdila su validnost ovih drevnih tvrdnji: koža na ušnoj resici je izuzetno osetljiva i na najmanje promene u protoku krvi i ako nije urođena mana, služi kao marker visokog krvnog pritiska, rizika od ateroskleroze, moždanog udara i koronarne bolesti.

3. Zdrava creva

Poznati ruski imunolog Ilja Mečnikov, početkom 20. veka, pisao je o direktnoj vezi između stanja creva i životnog veka čoveka. Savremena istraživanja pokazala su da je Mečnikov bio upravu. Zdrava stomačna mikroflora se značajno razlikuje od bolesne jer sadrži više korisnih bakterija, a njihova raznolikost se praktično ne smanjuje s godinama.

Dobra vest je što se stomačna mikroflora može obnoviti.

baka, baka na groblju
foto: Profimedia

4. Mladeži

Iako većina obilje mladeža na telu doživljavaju kao alarmantan indikator, studija američkih genetičara tvrdi da veliki broj mladeža pokazuje samo genetski mehanizma zaštite od brzog starenja ćelija.

5. Optimizam

Ovo je možda i najočigledniji znak dugovečnosti. Emili Rogalski, profesor neuronauke na Univerzitetu u Čikagu, objavila je rezultate svog istraživanja pre nekoliko godina.

Ispostavilo se da je optimizam jedan od glavnih znakova dugovečnosti, jer je sposobnost da se lako saglesa život i zanemare sitnice rezultat prisustva retkih vretenastih neurona u mozgu, koji je otkrio austrijski neurolog. Ovi neuroni jačaju veze između različitih delova mozga, pomažu u održavanju njegove neuroplastičnosti, štiteći čitavo telo od starenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs