Prevencija

VITAMINI I MINERALI KOJE MORATE IMATI U KUĆNOJ APOTECI TOKOM ZIME: Smiriće kašalj, ublažiti simptome gripe i prehlade

Sve dok dobro ne zagazimo u proleće, bićemo na udaru respiratornih infekcija, a ovo su načini kako da ih oterate od sebe.

Saveti stručnjaka
Autor:
VITAMINI I MINERALI KOJE MORATE IMATI U KUĆNOJ APOTECI TOKOM ZIME: Smiriće kašalj, ublažiti simptome gripe i prehlade
Vitamini i minerali koji smiruju simptome gripa, Foto: Shutterstock

Sve dok dobro ne zagazimo u proleće, bićemo na udaru respiratornih infekcija. Da biste ih sprečili, verovatno i vi često uzimate kombinacije vitamina, ali nekad njihova zloupotreba može da se osveti.

Nemojte da preterujete, da budete zdravi za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, ali i cele zime, u ishranu uvrstite namirnice s vitaminima C, D i B kompleksa, kao i sa cinkom. Oni zaista spasavaju stvar!

Vitamini B kompleksa

Osam vitamina B, koji se nazivaju kompleksom vitamina B - B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Radeći u tandemu, pomažu da hranu pretvorimo u gorivo i budemo puni energije. To nam je i potrebno, zar ne!

Ujedno, svaki od vitamina iz B grupe ima specifične prednosti koje stimulišu imuni sistem. Vitamin B5 nalazi se u skoro svim namirnicama, a da biste povećali unos ostalih iz ove grupe, konzumirajte jaja (izvor B7 i B12), pasulj (B1 i B2), piletinu (B3, B6 i B12), agrume (B9), banane (B6 i B7), žitarice i cela zrna (B1, B2 i B3), zeleno lisnato povrće (B2 i B9), orahe (B3 i B9).

Vitamin C

Pomaže u zaštiti ćelija, a dobri izvori se mogu se naći u širokom spektru voća i povrća kao što su limun, pomorandže, grejpfrut i njihovi sokovi, crne ribizle, crvene i zelene paprike, brokoli, prokelj, krompir. Konzumirajte ih što više.

Vitamin D

U nedostatku sunčeve svetlosti, na unos vitamina D moramo da obratimo posebnu pažnju. Ima ga najviše u masnoj ribi (sardine, skuša, haringa, losos), crvenom mesu, žumancetu, džigerici i obogaćenim namirnicama.

Ako vaši laboratorijski nalazi krvi pokažu da i pored pravilne ishrane imate nedostatak ovog vitamina, uzmite suplemente.

Cink

Utvrđeno je da ovaj mineral smanjuje težinu simptoma i ubrzava oporavak ako ste već zaradili neku respiratornu infekciju tako što pomaže u stvaranju novih ćelija i enzima, obrađuje bolje ugljene hidrate, masti i proteine.

Obezbedićete ga unosom mesa, mlečnih proizvoda (posebno sira), hleba, proizvoda od žitarica, školjki.

Uvrstite sve ove namirnice u vaš svakodnevni jelovnik, rezultat neće izostati. Naravno, uz pravilnu ishranu nemojte da zaboravite i da se pridržavate ličnih higijenskih mera zaštite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs