Budite umereni

VIŠAK CINKA i GVOŽĐA može OVO da vam uradi: Evo šta se dešava kad PRETERATE SA VITAMINIMA I MINERALIMA!

Najbolja mera za sve je umerenost, a to važi i za vitamine i minerale

Lepi & Zdravi
12:55h Autor:
VIŠAK CINKA i GVOŽĐA može OVO da vam uradi: Evo šta se dešava kad PRETERATE SA VITAMINIMA I MINERALIMA!
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Mislite da ne možete da preterate s vitaminima i mineralima? I te kako možete, a mi vam donosimo pregled posledica!

Omega-3 masne kiseline

Za ove zdrave masti zna se da štite zdravlje i produžavaju život. Brojnim istraživanjima dokazane su njihove koristi. Međutim novije istraživanje pokazuje da ni omega-3 masne kiseline nisu dobre u velikim količinama. Zašto? Narušavaju ravnotežu imuniteta pa telo postaje nesposobnije da se samo brani od raznih infekcija.

Vitamin C

Ovo je najpoznatiji vitamin jer je gotovo svemoguć: štiti imunitet, brže zaceljuje rane, ulepšava kožu, sprečava starenje i brojne bolesti. I u čemu je onda problem? Ako uzimate previše vitamina C, mogli biste da narušite zdravlje probave. Tegobe koje prate takvo stanje su nadutost, bolovi, proliv, povraćanje i mnogi drugi. Pazite da ne unesete više od 2.000 mg vitamina C dnevno.

Cink

Ovaj mineral nalazi se u svakoj ljudskoj ćeliji, jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju, ali i reguliše metabolizam. Međutim, ako preterate s unosom cinka, očekuje vas čitav niz problema. Neki od njih su probavni problemi, vrtoglavica, glavobolje, umor, pojačano znojenje, čak i halucinacije. Preporučena doza cinka je do 40 mg na dan, a sve više od toga je malo previše.

Gvožđe

Gvožđe je važno jer prenosi kiseonik u ćelije, ali obavlja i čitav niz drugih funkcija važnih za normalno funkcionisanje ljudskog tela. Problem se najčešće javlja jer neki ljudi nemaju dovoljno gvođža u telu, ali može biti i obrnuto. I koje su onda nuspojave? Gvožđe se taloži u tkivu i raznim organima poput srca i jetre, a to nipošto nije dobro. Vodite računa da dnevno ne unesete više od 45 mg gvožđa.

Kalcijum

Svi znamo da kalcijum jača kosti, ali taj mineral služi i za normalno funkcionisanje srca, nerava i mišića. Međutim, ukoliko preterate s unosom kalcijuma, mogu se javiti problemi s bubrezima i mekim tkivima, a to ne želite. Previše kalcijuma nije moguće uneti putem hrane, ali jeste uz pomoć dodataka ishrani, i zato pripazite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs