SAZNAJTE VIŠE

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA SVAKOGA DANA NAPRAVIMO 10.000 KORAKA? Nećete verovati!

Šta možete očekivati ako danas odete u šetnju i zadovoljite normu od 10.000 koraka, a zatim to činite svaki dan?

Saveti stručnjaka
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA SVAKOGA DANA NAPRAVIMO 10.000 KORAKA? Nećete verovati!
Foto: Shutterstock

Ova navika popularan je cilj fitnesa i sjajan način da se motivišete za više vežbanja. Zapravo, ovo se odnosi na bilo koji broj koraka koji predstavlja izazov na temelju vašeg trenutnog stepena forme. Hodanje može imati ogromne pozitivne učinke na gotovo svaki deo vašeg tela. Izdvojili smo nekoliko…

1. Poboljšano zdravlje srca. Studija je pokazala da su ljudi koji su redovno šetali imali značajno manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

2. Jača pluća. Svakodnevno kretanje jača pluća. Takođe, telo počinje delotvornije da koristi kiseonik.

3. Poboljšana koncentracija. Fizička aktivnost pokreće lučenje hormona blagostanja, povećava dotok krvi u mozak i pozitivno utiče na kognitivne funkcije. Nakon prijatne šetnje prirodom zasigurno ćete biti manje pod stresom, ali i kreativniji, produktivniji i fokusiraniji.

4. Jače kosti. Redovna aktivnost pomaže u održavanju gustine kostiju.

5. Jače telo. Mišiće možete ojačati i hodanjem. Međutim, održavanje mišićne mase posebno je važno u odrasloj dobi kada naše telo počinje da gubi mišićnu masu.

6. Pomaže da se stabilizuje nivo šećera u krvi. Naravno, hodanje (ili bilo koja druga fizička aktivnost) ne može izbrisati sve vaše loše navike, ali dobro je znati da kada ste aktivni, vaši mišići troše više glukoze i tako održavaju stabilniji nivo šećera.

7. Može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

8. Bolja fleksibilnost i stabilnost. Ojačani mišići i fleksibilni zglobovi jednako je bolja fleksibilnost i stabilnost.

9. Imaćete više energije. Fizička aktivnost sjajan je način za povećanje energije i borbu protiv umora, jer jača srce i poboljšava cirkulaciju.

10. Bolja volja. Tokom rekreacije oslobađaju se endorfin, serotonin i dopamin, koji imaju ključnu ulogu u kontroli raspoloženja.

Napomena: Hodanje ne može eliminisati sve loše navike. Stoga uz fizičku aktivnost uvek osigurajte zdravu uravnoteženu ishranu i dovoljno sna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs