SAZNAJTE VIŠE

SPUŠTAJU HOLESTEROL, DOVODE ORGANIZAM U RAVNOTEŽU: Ovih 5 namirnica morate da jedete što češće!

Ako se borite sa povišenim holesterolom verovatno ste svesni koliko je važno da se zdravo hranite kako biste održali nivo holesterola u zdravim granicama. Uključivanjem određenih namirnica u svoju dijetu možete postići ovaj cilj. Otkrijte u narednim redovima šta je poželjno da jedete ako želite da snizite nivo holesterola.

Fitnes & Nutricija
Autor:
SPUŠTAJU HOLESTEROL, DOVODE ORGANIZAM U RAVNOTEŽU: Ovih 5 namirnica morate da jedete što češće!
Foto: Shutterstock

Borovnice

Borovnice
foto: Shutterstock

Antocijani, koji se nalaze u borovnicama, kupinama, crvenom grožđu, trešnjama i drugom bobičastom voću, podižu nivo dobrog HDL holesterola dok snižavaju nivo lošeg LDL holesterola. Oni su u stanju da to urade jer smanjuju aktivnost vrste proteina koji pretvara HDL holesterol u LDL, što naravno ne želimo. Borovnice i drugo navedeno voće možete pomešati i sa mnogim grickalicama i poslasticama, pa se pobrinite da uživate u njima svaki dan.

Ovsena kaša i pahuljice

Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Pored mnogih ukusnih sastojaka, ovsena kaša sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koji apsorbuju LDL holesterol i uklanjaju ga iz tela, a snižavaju i proizvodnju triglicerida. Savetujemo vam da ovsene pahuljice jedete za doručak, pomogućstvu u kombinaciji sa bobičastim voćem, za maksimalno pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Jabuke

Jabuke, Pijaca, Voće
foto: Profimedia

U jednom naučnom istraživanju, četrdeset dobrovoljaca dobilo je zadatak da jede dve jabuke dnevno tokom perioda od dva meseci, a isti broj dobrovoljaca je trebalo da se suzdržava od ove voćke u istom periou. Na kraju izabranog perioda, autori studije primetili su da su osobe koje su jele jabuke u proseku imale niži nivo holesterola od onih koji nisu. Oni su ovaj rezultat objasnili činjenicom da jabuke sadrže dosta vlakana i antioksidanasa, koji su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema ljudi.

Orasi

orasi, orah
foto: Shutterstock

Kada ste poslednji put jeli orahe? Trebalo bi da se češće nađu na vašem meniju, budući da sadrže nezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Dobra stvar u vezi sa njima je što ih možete dodati u obroke koje pravite i za doručak, ručak, večeru i užinu.

Kinoa

Kinoa
foto: Profimedia

Kinoa sadrži dosta vlakana, posebno rastvorljivih vlakana, koja deluju kao neka vrsta sunđera koji upija „loš“ holesterol i izbacuje ga iz organizma. Kinoa je takođe odlična kada vam je potreban hranljiv obrok koji zasićuje pre rekreatvinih aktivnosti, kao što su trčanje dugih distanci i vežbe visokog intenziteta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs